BEKIJK DE VIDEO: Cynthia Moss en Vicki Fishlock, twee voorvechtsters voor de olifanten

In sommige opzichten verschillen olifanten helemaal niet zoveel van ons mensen. Ze gedragen zich bewust als zelfstandige wezens en als leden van hechte families. Ook vertonen ze complexe sociale interacties met andere olifanten buiten hun eigen familie.

We kunnen nog heel veel over olifanten leren, zoals wel blijkt uit een reeks video-interviews met Cynthia Moss en Vicki Fishlock die binnenkort te zien zullen zijn. De onderstaande video is de eerste in de reeks.

Ik ben er trots op dat we Cynthia’s werk al zo’n 20 jaar steunen. Toen ik ruim 15 jaar geleden bij het IFAW kwam, was ik al bekend met haar werk.

Zelfs toen al was ze een legende binnen haar vakgebied.

Cynthia staat aan het hoofd van de Amboseli Trust for Elephants in het Amboseli National Park in Kenia. Ze bestudeert al 40 jaar olifanten en haar project is het langstlopende onderzoeksproject naar olifanten dat ooit is uitgevoerd.

Recent zijn we ook Vicki’s project gaan ondersteunen, dat ze in samenwerking met Cynthia uitvoert. Vicki onderzoekt de gevolgen van de afschuwelijke droogte van 2009 voor de individuele olifanten en olifantenfamilies van Amboseli over een periode van vijf jaar. Als gevolg van de droogte en het verwoestend werk van stropers zijn in die periode ongeveer 400 van de 1.500 olifanten gedood. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de gehele olifantenpopulatie in het park.

In de droogteperiode stierven 31 matriarchen van in totaal 62 families.

Wat hierbij heel belangrijk is om te vermelden, is dat de oudere, meer ervaren vrouwtjes weten waar ze voedsel en water kunnen vinden, hoe ze de sociale rangorde kunnen handhaven, hoe ze gevaren kunnen onderkennen en hoe ze de veiligheid van hun families kunnen beschermen. Olifanten die deel uitmaken van families met ervaren leiders zijn gezonder, planten zich hierdoor met grotere regelmaat voort, en hun nakomelingen hebben een grotere kans te overleven.

Wanneer een volwassen vrouwelijke leidster van een kudde overlijdt, lijdt de hele familie hieronder.

Als we beter inzicht krijgen in de manier waarop olifantenfamilies omgaan met het verlies van hun matriarch, weten we ook beter hoe we ze kunnen beschermen. Zo kunnen we er bijvoorbeeld achter komen waar olifanten in het park naar toe gaan als ze gestresst zijn en waar conflicten tussen mensen en olifanten op de loer liggen.

Het goede nieuws is dat in 2010 de regentijd terugkeerde, het voedsel weer overvloediger beschikbaar werd en de olifanten weer gezond werden.

Nieuwe matriarchen namen de leiding over en sociale structuren werden hersteld. Op dit moment beleeft Amboseli een ware babyboom; in de afgelopen zes maanden zijn er 150 kalfjes geboren en er zijn er nog meer op komst.

Cynthia en Vicki hebben het razend druk met het bestuderen van deze nieuwe olifantjes en ze genieten er met volle teugen van.

-- FO

Bekijk deze video en de andere video’s die we binnenkort plaatsen over deze twee fantastische voorvechtsters voor de olifanten. Wilt u na het zien van de beelden hun zo cruciale projecten steunen, maak dan online uw bijdrage over.

Neem ook even de tijd om Nee! te zeggen tegen de illegale handel in olifantenivoor en teken onze petitie op IFAW.org.

Reacties: 1

 
Anonymous
5 years ago

ik steun de organisatie al door elke maand een bedrag af te laten schrijven ze doen goed werk

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie