Als ons gedrag niet verandert, dan verdwijnen enkele haaiensoorten voorgoed

Ongeveer 100 miljoen haaien worden jaarlijks gedood voor hun vinnen. Haaienvinnensoep wordt beschouwd als delicatesse en kan tot wel $ 100,- per kom kosten.

Alles aan haaien fascineert me; hun elegantie, hun gestroomlijnde vorm die in duizenden jaren geperfectioneerd werd, hun kracht, de lijst is eindeloos.

Toen ik het aanbod kreeg om met ze te zwemmen in maart 2011, kon ik niet weigeren.

Die week op de Bahama’s heeft me voor altijd veranderd.

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet zenuwachtig was voor de duik. Haaien hebben een slechte reputatie vergaard door films als Jaws en er is altijd veel media aandacht voor aanvallen van haaien. Maar nadat ik onderzoek deed naar die aanvallen werd ik enigszins gerust gesteld: als normale strandganger was de kans 1 op 11.5 miljoen dat ik zou worden aangevallen en 1 op 264.1 miljoen dat ik gedood zou worden door een haai.

Toen ik me klaar maakte voor de eerste duik, was ik zowel opgewonden als zenuwachtig.

Eenmaal in het water viel mijn mond bijna open: overal haaien. Rifhaaien zwommen boven mijn hoofd, citroenhaaien zwommen tussen de duikers door. We hadden zelfs het geluk om enkele tijgerhaaien te zien. Geen van de dieren was agressief of territoriaal toen we hun wereld even binnendrongen.

Tijdens deze trip leerde ik meer over de verschrikkelijke toestand van de haaien. Ongeveer 100 miljoen haaien worden elk jaar gedood voor hun vinnen. Haaienvinnensoep wordt beschouwd als een delicatesse en kan tot wel $ 100,- per kom kosten. Er worden dus 11.000 haaien per uur gedood.

Dat is drie per seconde.

Volgens een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) uit 2009 wordt een derde van alle haaien de komende decennia bedreigd met uitsterven. Haaien leven al miljoenen jaren in de oceanen, en tijdens mijn leven kunnen ze uitsterven.

Gelukkig worden er wereldwijd maatregelen genomen om haaien beter te beschermen. Mensen beginnen zich langzaam te realiseren dat haaien levend meer waard zijn dan dood. Maar er is veel werk nodig om diepgewortelde tradities te veranderen.

De angst, onwetendheid en het gebrek aan interesse van de mens, zijn de grootste vijand van de haai. Waarom denken wij mensen meer recht te hebben om in de oceaan te zwemmen dan elk ander wezen?

Haaien zijn essentieel voor de oceaan, als toproofdier houden ze veel andere vissenpopulaties onder controle.

Zonder de haai, raakt het hele ecosysteem uit balans.

Nadat ik een week had doorgebracht met haaien in de Bahama’s, kan ik niet meer wegkijken van de vreselijke toestand van de haai. Ze jagen niet op mensen, ze zwemmen niet langs de kust tot ze zwemmers kunnen aanvallen. Maar ze lopen het gevaar om snel te verdwijnen, heel erg snel, als we ons gedrag niet aanpassen.

~VM~

Post a comment

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Programma Noodhulp
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie