‘Onze olifanten zijn niet te koop’, IFAW's dierenwelzijnscampagne in Congo

Billboards, posters en banners van het IFAW in de Congolese hoofdstad Brazzaville en de noordelijke stad Ouesso. (C) IFAW.

Na een acht uur durende vlucht vanuit Parijs kwamen we aan in Brazzaville, de hoofdstad van Congo.

Deze stad telt bijna een miljoen inwoners. Vlakbij, aan de overkant van de Congorivier, ligt de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, waar negen miljoen mensen wonen. We liepen Maya Maya Airport binnen, kortgeleden gebouwd door een Chinese onderneming.

Nadat we onze bagage hadden opgehaald en in de eerste beschikbare taxi waren gestapt, zagen we tot onze vreugde al het eerste billboard van het IFAW. Het bord maakt deel uit van een nationale campagne om aandacht te vragen voor de zinloze afslachting van olifanten, veroorzaakt door de stijgende vraag naar ivoor.

Je zou het niet verwachten, maar er zijn maar weinig Congolezen die ooit een olifant in het wild hebben gezien. Een grote afbeelding van een door stropers gedode olifant heeft dan ook een grote impact.

‘Onze olifanten zijn niet te koop’ is de boodschap op de billboards. Om niet alleen de Congolese bevolking te bereiken, maar ook buitenlandse bezoekers en expats, is de boodschap vermeld in het Frans, het Lingala (Congolees dialect) en het Chinees. 

Intervision, het creatieve bureau waarmee we in Brazzaville hebben samengewerkt, vertelde ons dat wij de eersten waren die hiervoor hadden gekozen.

We zijn blij dat het gelukt is om deze campagne te realiseren vóór het veelbesproken bezoek van de nieuwe Chinese president Xi Jinping aan Congo, in maart van dit jaar.

De billboards hangen in de drie belangrijkste steden van het land (Brazzaville, Pointe-Noire en Ouesso). De publiciteitscampagne is slechts één van de vele dingen die het IFAW over de hele wereld doet om de illegale ivoormarkten die in het land floreren, te bestrijden.

Blijf onze komende berichten over de IFAW-missie in Congo volgen.

--CSB

Ga voor meer informatie over onze strijd om olifanten tegen illegale smokkelaars te beschermen naar onze speciale pagina over dit onderwerp.

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Olifantendeskundige voor het IFAW
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika / Hoofd Programma Olifanten
Vivek Menon, regiodirecteur Zuid-Azië
Regiodirecteur Zuid-Azië