In actie voor zeehonden op het Plein in Den Haag

Deze blog is geschreven door Yvette Brook, beleidsmedewerker IFAW Nederland.

Zeehondenactieplein3smGisteren hebben wij een geslaagde actie gevoerd op het Plein in Den Haag voor het instellen van een Europees handelsverbod. Kamerleden Lutz Jacobi (PVDA), Krista van Velzen (SP) en Janneke Snijder (VVD) zijn een ladder op geklommen en hebben puzzelstukken geplaatst op een grote kaart (3 bij 4 meter!) van Europa, met als achtergrond een zeehond. Deze puzzelstukken staan symbool voor de Europese landen die een handelsverbod hebben in zeehondenproducten: ons Nederland, België en Slovenië. Janneke Snijder is drie jaar geleden met ons mee geweest op het ijs in Canada waar we haar en oud PVDA Kamerlid Joanneke Kruijsen de   jacht met eigen ogen hebben laten aanschouwen. En ook Krista van Velzen is getuige geweest van de gruwelijkheden op het ijs.  Dit heeft uiteindelijk geleid tot een handelsverbod in Nederland in zeehondenprodcuten!

Kinderen van basisschool de Startbaan waren gisteren ook aanwezig en deze jonge dierenbeschermers juichten de Kamerleden toe met Europese vlaggetjes! Twee leerlingen hebben vervolgens handtekeningen en tekeningen van zeehonden aan de Kamerleden overhandigd. De Kamerleden gaven allen aan dat zij ook vinden dat er een Europees handelsverbod ingesteld moet worden en benadrukten dat door een handtekening te zetten onder de grote afbeelding van Europa met de zeehond.  Het ANP, de Telegraaf en diverse lokale kranten maakten verslag en foto's van de actie en al met al is het een zeer inspirerende ochtend geworden! De rest van de dag heeft ons team veel handtekeningen opgehaald van bezorgde omstanders die zeker ook de zeehondenjacht willen doen beëindigen.  Deze handtekeningen zullen aan minister Verburg worden overhandigd die wordt gevraagd erop aan te dringen bij de Europese Commissie op het instellen van een handelsverbod.

Fijn om te weten dat er zoveel mensen de jacht verafschuwen. Helemaal als je dan na zo'n actie weer terug op kantoor komt en leest wat onze collega's ter plaatse op het ijs meegemaakt hebben. Alle beelden van toen ik er zelf was komen weer boven......  We moeten met z'n allen deze jacht stoppen. Voor nu en altijd!

Foto's (klik op de fotos voor een grooter beeld)

Zeehondenactieplein20081m_3  Zeehondenactieplein2m_3  Zeehondenactieplein3m_2  Zeehondenactieplein4m_4

Post a comment