In de strijd om de laatste in het wild levende tijgers voor uitsterven te behoeden, riskeren parkopzichters soms hun leven bij confrontaties met gewapende stropers. Maar zolang lichaamsdelen van tijgers – huiden, botten, tanden, tot zelfs snorharen toe – op de zwarte markt grof geld opleveren, is de jacht onweerstaanbaar lucratief en moeilijk tegen te houden.

Samen met parkopzichters, natuurbeschermers en politici bindt het IFAW de strijd aan met stropers, zowel in het veld als langs juridische weg. Onze belangrijkste werkterreinen zijn de 'tijgerlanden' India, Rusland en China. Ons werk is veelomvattend:

 • We helpen deze landen bij de uitvoering van zowel hun eigen nationale actieplannen als de nieuwe prioriteiten die in het Global Tiger Recovery Programme zijn vastgelegd. Dit mondiaal plan voor het herstel van tijgerpopulaties werd in 2010 door regeringsleiders ondertekend tijdens de internationale topconferentie over tijgers in St. Petersburg, Rusland.
   
 • In Rusland hebben we met succes gelobbyd voor een verhoging van de geldboete voor het doden van tijgers van $50 naar $20.000! Ons volgende doel is het in bezit hebben van lichaamsdelen van tijgers strafbaar te laten stellen.
   
 • In India, Rusland en enkele andere landen trainen we parkopzichters die het tegen stropers opnemen. Ook voorzien we hen van alle benodigde uitrusting.
   
 • In samenwerking met Wildlife Trust of India hebben we een start gemaakt met het programma Guardians of the Wild, wat inhoudt dat we ruim 7.000 parkwachters opleiden en uitrusten voor de gevaarlijke strijd met stropers. Dat aantal is een derde van het totale Indiase korps dat de leefgebieden van tijgers in dit land moet beschermen. Intussen voeren we dit project ook uit in Bhutan en Nepal. De mensen die daar training en uitrusting ontvangen, worden ingezet in afgelegen hoogvlakten in het zuidelijk deel van het Himalayagebergte.
   
 • We ondersteunen een hoogst effectieve antistropersbrigade in het uiterste oosten van Rusland. Dit modern uitgeruste team patrouilleert te voet, met jeeps en met boten langs de grens met China. Ze maken zelfs gebruik van een hypermoderne gemotoriseerde glider. De parkopzichters van Khasan voeren elke maand minstens 12 tot 18 patrouilles uit, op elk uur van de dag en nacht. Als gevolg hiervan worden jaarlijks meer dan 100 arrestaties verricht en overtreders geverbaliseerd of voor de rechter gebracht. Ook worden regelmatig verboden jachtmiddelen en vuurwapens in beslag genomen. [gegevens afkomstig uit Juli-Dec 2010 Rapport van het Khasan project]
   
 • We promoten grensoverschrijdende samenwerking door wederzijdse trainingen uit te voeren met Russische en Indiase opzichters, die hun 'best practices' delen rondom tijgerbescherming in het kader van het Tiger Watch Program uit 2005.
   
 • We gaan op patrouille in de bossen van het Chinese Hunchun, een gebied van meer dan 800 vierkante kilometer; zo hebben we al bijna 2.800 dodelijke valstrikken kunnen verwijderen die bedoeld zijn om Siberische tijgers, luipaarden en hun prooi te doden. (In 2013 hebben deze activiteiten ook geleid tot de arrestatie van twee stropers.)  
   
 • We zetten in Centraal-India activiteiten op om valstrikken en elektrocutie te voorkomen.

 

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren