Het IFAW stuurt noodhulpteams naar gebieden over de hele wereld waar dieren als gevolgd van een ramp in acute nood verkeren. Onder natuurrampen verstaan we bosbranden, overstromingen, zware stormen zoals orkanen en tornado’s, langdurige droogte, aardbevingen gevolgd door vloedgolven, en vulkaanuitbarstingen. Ook bij door de mens veroorzaakte rampen komt het IFAW in actie: bij olie-incidenten, ongevallen met kernreactoren, in tijden van financiële crisis, bij gewapende conflicten, maar ook waar sprake is van buitensporige mishandeling en verwaarlozing van dieren (zoals in puppyfabrieken, bij hondengevechten en in situaties waar meer huisdieren worden gehouden dan verantwoord is).

Een natuurramp gaat vaak gepaard met verlies van mensenlevens en grote financiële problemen, waardoor dieren in alle verwarring vaak vergeten worden. In het wild levende dieren hebben tot op zekere hoogte het vermogen om zich aan extreme omstandigheden aan te passen. Ze kunnen als gevolg van rampen echter wel gewond raken, verhongeren of uit hun veilige omgeving worden verdreven. Veel huisdieren, die in alles van hun verzorgers afhankelijk zijn, blijven achter en dreigen om te komen van honger en dorst.

Het IFAW speelt een leidende rol bij de financiële en praktische ondersteuning van dierenhulporganisaties die rampsituaties inventariseren en reddingsplannen opstellen en uitvoeren. We stellen voedsel, uitrusting, medische artikelen en deskundigheid op het gebied van noodhulp ter beschikking, zodat dieren worden gered, verzorgd en – zodra het veilig genoeg is – naar hun baasjes kunnen terugkeren of in de natuur kunnen worden uitgezet.

Het IFAW zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden tot samenwerking om krachtige Noodhulpnetwerken (NHN’s) op strategische locaties over de hele wereld op te zetten, onder andere in Zuidoost-Azië, India en de VS. Via die NHN’s kunnen de samenwerkende organisaties op de doellocaties noodhulpcapaciteit opbouwen en kan voor zo’n lokale gemeenschap of regio een standaardprotocol worden ontwikkeld, dat hen optimaal op een eventuele ramp voorbereidt en op basis van effectief gebleken methoden (‘best practices’) een draaiboek voor actie en herstel aanreikt. Kijk hier voor meer informatie over NHN’s ‘best practices’.

Voor onze noodhulpoperaties is veel geld en materiaal nodig. Kijk hier voor meer informatie over onze financieringspartners.

Een tijdlijn van grote rampen waarbij het IFAW in actie kwam

2014: Vulkanen op Indonesië

Na uitbarstingen van de Mt. Kelud en Mt. Sinabung hebben we huisdieren en wilde dieren geholpen, evenals boerderijdieren die bij de gedwongen evacuaties waren achtergebleven. We verstrekten voedsel, medische zorg en tijdelijke opvang.

2014: Redding voor verwaarloosde katten in West Virginia

Samen met NHN-partners, maatschappelijk werkers en handhavingsinstanties rukte een team van IFAW-deskundigen uit om ca. honderd katten uit vier woonhuizen te redden. We assisteerden bij de medische noodhulp, tijdelijke opvang en verzorging en rehabilitatie, en hielpen mee om ze bij meerdere adoptieadressen onder te brengen, wat uitstekend lukte.

2013: Tyfoon Haiyan

Reddingswerkers van het IFAW en de Philippine Animal Welfare Society (PAWS) dienden vaccins, vitamines en antibiotica toe aan zeker 1000 honden, katten en runderen.

2013: Cycloon Phailin

Een reddingsteam van IFAW-WTI bood noodhulp aan dieren die door de supercycloon Phailin in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh waren getroffen. Naast duizenden huisdieren hebben we ook honderden Indische gapers (een ooievaarsoort) gered.

2013: Overstromingen Colorado

We verstrekten ruim 500 balen hooi en graan aan de Colorado Horsecare Foodbank om ruim 370 paarden en 100 andere veedieren van voedsel te voorzien.

2013: Overstromingen Duitsland

Toen Midden-Europa geteisterd werd door de zwaarste overstromingen uit de geschiedenis, mobiliseerde het IFAW lokale en internationale teams, die bij reddingsacties en voedseldistributie aan huisdieren en vee in Duitsland werden ingezet.

2013: Reddingsoperaties na de tornado in Moore, Oklahoma (huisdieren en wilde dieren)

IFAW-teams ontfermden zich over huisdieren die uit hun woonomgeving waren verdreven. Ook hielp het IFAW de Wildcare Foundation met de opvang en verzorging van nog eens 600 jonge wilde dieren die door de tornado in moeilijkheden waren geraakt, waaronder herten, stinkdieren en rode lynxen.

2013: Crisis Cyprus

Het IFAW stuurde een noodhulpteam naar Cyprus en verstrekte de financiële middelen voor de distributie van 332 zakken voedsel aan zes asiels, waarmee zo’n 1500 honden en katten werden gered.

2012: Tyfoon Bopha

Een team van het IFAW distribueerde 6,5 ton hondenvoer en 2 ton varkensvoer, genoeg om 2175 honden en 725 varkens twee weken lang van voedsel te voorzien.

2012: Wervelstorm Isaac

In een enorm asiel in Alexandria, LA en in een regionale dierenopvang in Waveland, MS werden met hulp van het IFAW 183 honden en katten uit Louisiana en 60 uit Mississippi verzorgd. Dertig van deze honden werden met succes door het IFAW naar asiels in Pennsylvania, Washington DC en Maine overgebracht.

2012: Superstorm Sandy

We verstrekten hulp aan zeker 2800 dieren in vijf verschillende staten nadat zware stormen in het noordoosten van de VS een spoor van vernieling hadden aangericht.

2011: Dierentuin Tripoli (Libië)

We leverden praktische en financiële steun voor de hulp aan de 700 dieren in de dierentuin tijdens de opstand tegen Muammar al-Gaddafi en de omverwerping van zijn bewind.

2011: Overstromingen Thailand

Toen Bangkok getroffen werd door een van de zwaarste overstromingen uit de geschiedenis van Thailand, stuurden we er een team heen om de schade te inventariseren en financiële steun te bieden aan lokale organisaties die voedsel, water en medische zorg verstrekten aan ruim 2800 honden, katten en wilde dieren die door de overstromingen waren getroffen.

2011: Hulp na ramp kernreactor Fukushima

Het IFAW stuurde meteen een team naar het rampgebied om de situatie te beoordelen en organiseerde aansluitend een topconferentie in Tokyo waaraan een aantal stralingsexperts deelnam. Een omvangrijk document met gedetailleerde responsprocedures en -protocollen om radioactief besmette dieren veilig te kunnen observeren, evacueren en behandelen werd aan de Japanse autoriteiten aangeboden.

2010: Aardbeving Haïti

Na de verwoestende aardbeving in Haïti verleende de Animal Relief Coalition for Haiti (ARCH) onder aanvoering van het IFAW hulp aan meer dan 68.000 dieren, met als indirect resultaat een duurzame verbetering van de dierenwelzijnszorg in het land.

2010: Overstromingen Pakistan

Samen met een lokale dierenwelzijnsorganisatie hebben we in het Pakistaanse Punjab voedsel gedistribueerd aan 22.945 dieren. Dankzij een subsidie van €75.000 van het IFAW konden ook gebruikte waterbakken en voedertroggen worden geleverd aan 1000 gezinnen, evenals draagbalken voor de bouw van dierenasiels. Hier worden vooral geiten, schapen, runderen, waterbuffels, paarden en ezels opgevangen. Het IFAW komt nog steeds van tijd tot tijd in actie in Pakistan, dat regelmatig door rampen wordt getroffen.

2009: Natuurbranden Australië

Toen Australië door de ergste natuurbranden uit de geschiedenis was getroffen, stuurde het IFAW er een team en een mobiele kliniek naartoe. In totaal werden 142 koala’s, kangoeroes, wallaby’s, wombats, huisdieren en andere dieren gered. Om de zorg voor deze dieren ook op langere termijn te waarborgen, bleef het IFAW de opvangfaciliteiten steunen. Het IFAW komt nog steeds van tijd tot tijd in actie in Australië, dat regelmatig door rampen wordt getroffen.

2009: Olieramp Madagaskar

Reddingswerkers van het IFAW spoedden zich naar Madagaskar om te helpen voorkomen dat een groep van 100 witlipdolfijnen aan de stranden van het eiland zou aanspoelen. Er werd alles op alles gezet om de dieren naar open zee terug te drijven.

2008: Aardbeving China

Het IFAW stuurde vaccins tegen hondsdolheid en zes ton diervoeder en andere hulpgoederen om de getroffen dieren en hun bezitters te helpen.

2005: Orkaan Katrina

Bij operaties van het IFAW werden duizenden dieren gered.

2004: Tsunami’s in Zuid-Azië

Het IFAW verleende noodhulp ten behoeve van wilde dieren, huisdieren en vee.

2000: Olieramp Zuid-Afrika

Toen 38.000 pinguïns met olie waren besmeurd, slaagden reddingswerkers onder leiding van het IFAW erin om 90% van deze dieren weer in de natuur uit te zetten.

Aanvraagprocedure

Via ons Fonds Noodhulp helpt het IFAW dieren die als gevolg van rampen in acute nood zijn geraakt. Dit IFAW-fonds voor noodhulp bij rampen worden mogelijk gemaakt door de steun van de The Walt Disney Company en IFAW-donateurs wereldwijd.

Learn More

 

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren