Huisdieren in het Verenigd Koninkrijk beschermen tegen huiselijk geweld

Net als in veel andere landen, zijn in het Verenigd Koninkrijk bij huiselijk geweld ook vaak dieren de dupe. Deze dieren lijden net als hun eigenaren onder angst en geweld. 

Huisdieren in het nauw door huiselijk geweld

Eén kant van het verhaal is dat huisdieren lijden onder huiselijk geweld. De andere kant is dat de menselijke slachtoffers van huiselijk geweld vaak noodgedwongen in hun gewelddadige omgeving blijven zitten, omdat ze hun huisdier, waarvoor in veel opvanghuizen geen plaats is, niet willen achterlaten.

Slachtoffers die besluiten het geweld thuis te ontvluchten, staan vaak voor de onmogelijke keuze hun huisdier achter te laten bij de veroorzaker van het geweld of het dier te laten inslapen.

Veilige toevluchtsoorden creëren voor dieren

Het IFAW is van mening dat niemand gedwongen zou mogen worden tot de keuze tussen geweld accepteren en een geliefd huisdier opofferen om aan mishandeling te ontsnappen. Ook zouden dieren niet mogen worden veroordeeld tot mishandeling of een spuitje omdat er simpelweg geen andere mogelijkheden zijn. Dat is waarom we PAWS for Kids steunen, een organisatie in het Verenigd Koninkrijk die veilige opvang regelt voor dieren die in de knel zijn gekomen door huiselijk geweld.

Dieren worden op een veilige plaats opgevangen zo lang er problemen zijn in het gezin waarvan ze deel uitmaken. Ze worden weer met hun verzorgers herenigd, zodra deze een nieuw, veilig onderkomen hebben gevonden. De meeste slachtoffers van huiselijk geweld zijn vrouwen en kinderen, voor wie de huisdieren emotionele steun en stabiliteit bieden. Het is vaak een grote troost te weten dat hun huisdieren veilig zijn.

Door dieren die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld te beschermen, maken we gemeenschappen veiliger voor de dieren, maar ook voor de mensen die om hen geven.