Waarom?
Huisdieren zijn ontzettend populair in Nederland. Maar liefst 60% van de Nederlandse gezinnen heeft één of meerdere huisdieren. Huisdieren worden gezien als maatje, als waardevol lid van het gezin. Dit is natuurlijk fantastisch, maar dit positieve nieuws heeft ook een keerzijde.

Onderzoek van de Universiteit van Utrecht en Vrouwenopvang Kadera toont aan dat er een sterk verband is tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Dit verband manifesteert zich op twee manieren: het geweld tegen dieren is onderdeel van het huiselijk geweld, of het geweld tegen dieren is een voorspeller van later gewelddadig gedrag. Huisdieren zijn dus vaak ook het slachtoffer van huiselijk geweld. Gelukkig komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor deze groep 'vergeten slachtoffers'.

Helaas vormt de goede band met hun huisdier vaak een probleem voor slachtoffers van huiselijk geweld. Vrouwen met huisdieren zoeken gemiddeld 52 weken later hulp dan slachtoffers zonder huisdieren. Huisdieren staan dus bloot aan geweld én vormen een reden om later hulp te zoeken. Het probleem: slachtoffers kunnen hun huisdier vaak niet meenemen, het dier kan nergens opgevangen worden.

Daarom sloegen het IFAW en een vrouwenopvang in het oosten van het land, Kadera, de handen ineen en werd Blijf van mijn Dier een feit. Vanaf juli 2014 worden huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld opgevangen binnen de pilot.

Inmiddels werkt Blijf van mijn Dier niet alleen met Kadera, maar met diverse vrouwenopvangcentra door het hele land. 

Hoe?
Blijf van mijn Dier werkt met gastgezinnen verspreid door het hele land. Op deze manier worden de dieren gedurende de opvangperiode van het slachtoffer in een liefdevolle en veilige omgeving opgevangen. Wilt u zich aanmelden als gastgezin? Klik hier voor meer informatie!

Blijf van mijn Dier zorgt samen met de hulp van gastgezinnen en ons netwerk van dierenartsen en andere specialisten dat er minder dieren getroffen worden door huiselijk geweld én de slachtoffers eerder hulp zoeken. Een betere oplossing voor mens en dier dus!

U kunt hier vinden voor:

Slachtoffers
Gastgezinnen

HOE BLIJF VAN MIJN DIER WERKT:

Opvang huisdieren bij huiselijk geweld.

Opvang van huisdieren van slachtoffers van huiselijk geweld.

Word donateur

Ons werk kunnen wij niet doen zonder uw steun. Steun ons, word donateur en help de dieren.

Andere manieren om te doneren