Olifantenmatriarch in Zambia zet belangrijke stap vooruit in rehabilitatietraject

Een wilde olifantenstier volgt Chamilandu, de matriarch van de uitzetkudde van het Elephant Orphanage Project (EOP). 20 september 2017 was een belangrijke dag voor Chamilandu, de matriarch van een uitzetkudde in Kafue National Park. Op die dag brak voor het oudste vrouwtje van de weeskudde een belangrijke nieuwe fase in haar uitzettraject aan. Ze had contact met een wilde stier uit het nationaal park, en dat zou haar leven wel eens voor goed kunnen veranderen. Het betekent een belangrijke nieuwe stap naar het uiteindelijke doel dat we voor Chamilandu en alle andere weesolifanten nastreven: een terugkeer naar een wild leven tussen wilde olifanten.

Chamilandu is nu 11 jaar en verloor haar moeder aan stropers toen ze anderhalf jaar oud was. Kortgeleden zagen we dat ze contact had met een wilde stier van rond de 20 jaar. Bij die ontmoeting besteeg hij haar meerdere malen.

De stier werd voor het eerst gezien in de nacht van 19 op 20 september, rond half vier, toen hij water dronk uit de Nkala-rivier, die door het kamp van onze uitzetlocatie in Kafue loopt. Chamilandu was in de buurt, samen met het negenjarige mannetje Batoka, dat net als zij de laatste fase voor zijn vrijlating heeft bereikt. Ze bevonden zich op zo'n 50 meter afstand van de stier. Omdat de stier zich agressief gedroeg als er mensen in de buurt kwamen, werden er extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Medewerkers zagen bij Batoka een wond op zijn achterwerk, waarschijnlijk van de slagtanden van de stier, die Batoka als een bedreiging zag. De stier stak al snel de rivier over om zich bij Chamilandu en Batoka te voegen. Hij bleef bij het tweetal in de buurt tot elf uur 's morgens, toen de weesolifanten zich bij de rest van hun kudde voegden voor de dagelijkse wandeling door het bos.

Op 21 september liet de stier zich opnieuw zien. Het was zes uur 's morgens en Chamilandu was nog in de boma (een veilige omheining die bescherming biedt tegen roofdieren. Olifanten in de laatste fase voor hun uitzetting kunnen zelf kiezen of ze zich bij de jongere weesolifanten in de omheining voegen, of in het bos blijven). De twee rommelden naar elkaar en medewerkers lieten Chamilandu uit de omheining, waarna ze tot twee uur 's middags bij de stier bleef. We zagen hoe de stier haar achtervolgde en haar probeerde te bestijgen, soms met succes. We zagen ook dat Chamilandu zich aan de stier aanbood; gedrag dat erop wijst dat ze tochtig was. Chamilandu bleef de hele avond buiten de boma en kreeg om één uur 's nachts (in de nacht van 21 op 22 september) opnieuw gezelschap van de stier. Steeds wanneer Chamilandu en de stier in de buurt van het kamp waren, zagen we dit seksuele gedrag. Ze bleven de rest van de dag dicht bij elkaar. Op de ochtend van de 23e was de stier verdwenen en kwam ook niet meer terug.

Dit is de dag waar we bij het Elephant Orphanage Project op hebben gewacht, sinds we in 2015 de eerste tekenen van de bronst zagen. Dit is een zeer riskante periode voor de oppassers: op angstige, stressvolle momenten beschouwt Chamilandu ze nog altijd als ‘moeders’, maar door een stier worden ze gezien als concurrenten. Daarom werden er ook strikte veiligheidsprotocollen in acht genomen zodra deze stier in de nabijheid van het kamp werd gesignaleerd.

Olifanten zijn maar om de 15 weken tochtig, maar gezien het grote aantal bestijgingen zou het best kunnen dat Chamilandu zwanger is. De eerste aanwijzing daarvoor zou kunnen komen in januari, als ze geen tekenen van bronstigheid vertoont. Chamilandu heeft de laatste tijd een aantal grote stappen in haar ontwikkeling doorgemaakt. Ze komt steeds dichter bij het moment waarop ze aan haar nieuwe leven in het wild kan gaan beginnen.

Mocht Chamilandu zwanger zijn, dan zal ze na een lange zwangerschap van 22 maanden bevallen!

We houden u op de hoogte over Chamilandu.

--LO

Post a comment

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Consulting Senior Adviseur van de CEO voor Strategische Partnerschappen en Filantropie