De exotische keuken: weet u wel wat u eet?

Een bezoek aan een ander land is vaak een uitstekende aanleiding om nieuwe dingen uit te proberen. Dat geldt ook voor de keuken van dat land. Maar als de ingrediënten van uw maaltijd afkomstig zijn van bedreigde diersoorten, of als met het bereiden van een gerecht buitensporig dierenleed is gemoeid, zou u van een bezoek aan zo'n restaurant weleens een bittere nasmaak kunnen overhouden.

Hier zijn enkele voorbeelden van gerechten die u in het buitenland maar beter kunt mijden:

 • Haaienvinnensoep is in veel Aziatische landen een geliefde lekkernij, maar daar moet wel heel wat bloed voor vloeien.
  Alleen de kostbare vinnen van de haai worden gebruikt. Zodra een gevangen haai aan boord van het vissersschip is getakeld, worden zijn vinnen afgehakt en wordt het dier in zee teruggegooid. Daar wacht hem een langzame, pijnlijke dood.
  Wereldwijd worden jaarlijks ongeveer 100 miljoen haaien gevangen, veelal om er haaienvinnensoep van te maken.
   
 • Vogelnestjessoep wordt gemaakt van de nesten van de Aziatische gierzwaluw (salangaan). Jaarlijks worden er bijna 20 miljoen van verkocht in landen als India en de Filippijnen. Maar omdat de nesten vaak al verzameld worden voordat de vogels de kans hebben gehad om eieren te leggen, is een sterke daling van de populaties van deze vogel het gevolg.
   
 • Schildpadeieren worden in delen van Azië en het Caribisch gebied als tussendoortje gegeten. Omdat de meeste schildpadsoorten zich echter langzaam voortplanten, vormt het weghalen van hun eieren een directe bedreiging voor hun voortbestaan.
   
 • Walvisvlees kun je in restaurants in IJsland, Japan en Korea bestellen. Afgezien van het feit dat het voortbestaan van walvissen als soort hierdoor wordt bedreigd, bevat hun vlees en vet vaak hoge concentraties giftige stoffen zoals polychloorbifenyl (de zogeheten PCB’s) en kwik.
   
 • Reptielenvlees wordt in vele landen verkocht. In Centraal-Amerika kunt u bijvoorbeeld bij stalletjes langs de weg of op de markt vlees van leguanen kopen. Om te voorkomen dat de gevangen dieren ontsnappen, worden de pezen van de voorpoten vaak doorgesneden en worden hun voorpoten daarmee op hun rug vastgebonden.
   
 • Bushmeat, het vlees van in het wild levende dieren, is populair in veel gebieden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het klinkt misschien als heel bijzonder om een stukje aap, miereneter of olifantenslurf te eten. Bedenk wel, dat de handel in bushmeat de laatste jaren sterk is gecommercialiseerd en dat ze een rechtstreekse bedreiging vormt voor de mensapen van Afrika.