Veelgestelde vragen over het kopen van souvenirs gemaakt van wilde dieren

Als een diersoort echt met uitsterven bedreigd zou zijn, hoe kan zo'n product dan openlijk in een vakantieplaats worden aangeboden?

Bedreigde diersoorten kunnen om allerlei redenen als souvenir worden verkocht. Het kan zijn dat een diersoort in een bepaald land niet wettelijk beschermd is, terwijl de export ervan verboden is.

Soms zijn handhavingsfunctionarissen corrupt of overwerkt of beschikken ze niet over de vereiste middelen of kennis. Anderen hebben misschien nauwelijks interesse in dierenbescherming. Deze mensen zullen dan al snel een oogje dichtknijpen als ze met de handel in bedreigde diersoorten worden geconfronteerd.

Wat kan ik doen als ik vermoed dat producten afkomstig van bedreigde diersoorten te koop worden aangeboden?

Het IFAW raadt u dringend aan verdachte producten bij de plaatselijke politie te melden, of bij uw reisorganisatie, de hoteldirectie en de plaatselijke VVV. Breng uw reisgenoten op de hoogte, zodat ook zij weten dat ze die producten vooral niet moeten kopen.

U zou de verkoper kunnen vertellen dat u liever producten koopt die niet van wilde dieren afkomstig zijn. Bedenk dat deze handel alleen in stand blijft zo lang er vraag naar is. Als wij ze niet kopen, hoeven zij niet te sterven!

Het is toch vaak zo dat de plaatselijke bevolking leeft van de verkoop van diersouvenirs?

Als u geen souvenirs in de vorm van producten van wilde dieren meer koopt, betekent dat niet dat u geen geld meer moet uitgeven. Er zijn vele verantwoorde alternatieven voorhanden, zoals handwerk van plaatselijke ambachtslieden of collectieve bedrijven, waarvan de winst rechtstreeks aan de lokale bevolking ten goede komt en niet naar de stropers of gewetenloze handelaars gaat.

Bedenk dat de bescherming van dieren in een land de meest verantwoorde en natuurvriendelijke methode is om de toekomst veilig te stellen voor de mensen, die er structureel hun bestaan in hebben.