35.000 Nederlanders zeggen ‘Nee’ tegen de ivoorhandel

Olifantenmars
woensdag, 20 juni, 2012

Donderdagochtend 21 juni om kwart voor 10 overhandigt het IFAW de petitie

‘Zeg NEE tegen de ivoorhandel’ aan staatssecretaris  Bleker (Economische zaken, Landbouw en innovatie). Het IFAW doet dit namens zo’n 35.000 Nederlanders die de olifantencampagne van het IFAW steunen. Het IFAW vraagt met deze petitie aandacht voor de enorme toename van de stroperij van olifanten en de illegale handel in ivoor.

De petitie die, in de vorm van een digitale olifantenmars, de afgelopen maanden op de website van het IFAW en Facebook staat, heeft nu al tienduizenden sympathisanten gekregen die ook van mening zijn dat de handel in ivoor verboden moet worden.  Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW, licht toe: "De legale handel is een groot probleem aangezien deze de illegale handel in de hand werkt. In 2008 is de laatste grote partij van ‘goed’ ivoor, van dood gevonden olifanten, verkocht en in Azië op de markt gebracht. Dit heeft als gevolg gehad dat de vraag naar ivoor enorm is gegroeid, evenals de illegale handel en stroperij. Het jaar 2011 jaar was een rampzalig jaar voor olifanten, want er is voor 23 ton illegaal ivoor in beslag genomen. In het midden en westen van Afrika worden olifanten bedreigd door stroperij: in het wild levende populaties worden op grote schaal afgeslacht."

Afgelopen dinsdag was Interpol nog in het nieuws in verband met de gezamenlijke opsporingsoperatie met het IFAW in 18 Afrikaanse landen. Het doel was om criminele organisaties achter de illegale handel van ivoor te ontmaskeren. In een periode van drie maanden zijn dankzij deze samenwerking meer dan 200 mensen gearresteerd, is bijna 2 ton olifantenivoor en 20 kg hoorn van de neushoorn geconfisqueerd. Ook zijn er bij deze operatie militaire wapens, huiden van leeuwen, luipaarden en cheeta’s, levende tropische vogels en andere beschermde diersoorten in beslag genomen.

 

 

Post a comment

Mediacontact

Yvette Brook
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 288 35 000
Contact email:

Deskundigen

Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
James Isiche, Regiodirecteur Oost-Afrika
Regiodirecteur Oost-Afrika
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie