Record aantal ivoren slagtanden inbeslaggenomen in Zanzibar

donderdag, 25 augustus, 2011
De autoriteiten in Tanzania hebben gisteren 1.041 olifantsslagtanden op het eiland Zanzibar in beslag genomen. Dit is de grootste inbeslagname van ivoor van het afgelopen jaar.

Deze week komen 27 handhavingsambtenaren uit 11 Zuid-Afrikaanse landen bijeen in Gaborone, Botswana, waar ze een gezamenlijke IFAW- en Interpoltraining ondergaan op het voorkomen van illegale handel in wilde dieren.


De ivoor zending is afkomstig uit Dar-es-Salaam en was blijkbaar bestemd voor Maleisië. De slagtanden zaten verstopt onder blikken ansjovis; met de geur werd geprobeerd de aanwezigheid van het ivoor te maskeren.


“Op een gegeven moment zijn deze aanvallen niet meer alarmerend of verrassend en accepteer je het als een grimmig en onvermijdelijk signaal dat we de oorlog tegen de handel in wilde dieren verliezen", zegt James Isiche, IFAW directeur van Oost-Afrika. "Er moet dringend geïnvesteerd worden in de uitbreiding van wetshandhavers om de internationale criminele syndicaten aan te pakken, die profiteren van deze handel.”


Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) is blij met de inbeslagname, maar waarschuwt dat dit slechts één zending is in een omvangrijke illegale handel, die het voortbestaan van olifanten in sommige landen bedreigt.


Volgens een recent onderzoek van de verkoop van ivoor in Guanghzou, China, bedroeg de waarde naar schatting $ 750 per kg. Uitgaande van een gemiddeld gewicht van vijf kilo per slagtand, vertegenwoordigt dit een geschatte waarde van bijna $ 4 miljoen.


"Deze inbeslagname laat zien dat de huidige Interpoltraining van vitaal belang is voor het redden van olifanten - met name de olifanten in het Congobekken die het meest bedreigd worden", zegt Kelvin Alie, het IFAW Wildlife Trade Programme Director. "Terwijl we vergaderen hoe we de handel in ivoor moeten bestrijden, worden er olifanten gedood voor hun ivoor."

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 245 80 029
Contact email: