Leonardo DiCaprio ondersteunt de actie van het IFAW tegen de ivoorhandel

dinsdag, 4 oktober, 2011
Acteur en natuurbeschermer Leonardo DiCaprio leidt de Animal Action campagne van het IFAW (International Fund for Animal Welfare) met als doel een eind te maken aan de internationale ivoorhandel en daarmee de olifanten te beschermen. De campagne gaat deze week van start als onderdeel van het jaarlijks internationaal onderwijsprogramma waar zo'n zeven miljoen leraren, studenten en hun families in meer dan 15 landen aan deelnemen.

Leonardo DiCaprio is ambassadeur van het onderwijsprogramma, dat elk jaar een ander thema op gebied van dierenwelzijn belicht. Het thema dit jaar “Olifanten, om nooit te vergeten” richt zich op de crisis waarin olifanten zich nu bevinden, ruim 20 jaar nadat het verbod op de internationale handel in ivoor werd ingevoerd.

Na dit verbod begonnen olifantenpopulaties zich te herstellen, maar helaas heeft laks toezicht op de stroperij de afgelopen jaren ertoe geleid dat de olifant in verschillende Afrikaanse landen met uitsterven wordt bedreigd.

Het doel van het IFAW is het komend jaar 1 miljoen handtekeningen te verzamelen om er bij  regeringen op aan te dringen de internationale handel in ivoor in zijn geheel te verbieden en er voor te zorgen dat de stroperij harder wordt aangepakt.

Leonardo DiCaprio: “De handel in ivoor zorgt voor conflict en strijd. Olifanten worden gedood door stropers, zodat hun slagtanden door internationale criminele organisaties kunnen worden geruild voor wapens en drugs, voordat er snuisterijen en sieraden van gemaakt worden voor consumenten in Azië, Europa en Noord-Amerika. Sinds het verbod op de handel in ivoor in 1989 hebben autoriteiten in 85 landen op de zwarte markt bijna 400 ton ivoor in beslag genomen”.

Stroperij door internationale syndicaten is waarschijnlijk intensiever dan ooit tevoren. In de afgelopen eeuw daalde het aantal in het wild levende olifanten met maar liefst 50 procent.

Uit recent onderzoek door TNS is gebleken dat 31% van de consumenten in het VK, 27% in Duitsland, 23% in de VS en maar liefst 38% in Australië denken dat een olifant niet sterft als zijn slagtanden worden verwijderd. Volgens een studie van het IFAW, uitgevoerd in 2007, zijn
70 %(!) van de consumenten in China, de grootste afzetmarkt van illegaal ivoor, niet bekend met het feit dat olifanten worden gedood voor hun ivoor.

“Veel mensen hebben er nog steeds geen idee van dat olifanten voor hun ivoren slagtanden worden gedood en dat is de reden waarom onderwijs zo belangrijk is” aldus DiCaprio. “In 1979 leefden er 1.3 miljoen olifanten, maar door excessieve stroperij en andere factoren is dit aantal met meer dan de helft gedaald naar ongeveer 500.000.”

“We zijn ontzettend blij met de steun die Leonardo geeft aan onze Animal Action campagne om de handel in ivoor tegen te gaan”, aldus Fred O'Regan, president-directeur van het IFAW. “Met zijn hulp hopen we een vloedgolf van betrokkenheid te creëren voor de bescherming van olifanten die niet genegeerd kan worden”.

Post a comment

Mediacontact

Arien van der Heijden of Petra Verkerk
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+31 6 14 15 47 58
Contact email: