Gorilla's weer veilig thuis in Kongo

maandag, 25 juli, 2011
Kongo
Zes bedreigde Grauer gorilla’s zijn dit weekend overgevlogen naar een opvangcentrum in Democratische Republiek Kongo. De gorilla’s zullen hier verblijven tot ze klaar zijn om weer teruggezet te worden in het wild. Deze 2 daagse operatie werd uitgevoerd met helikoptervluchten waarmee de primaten één voor één overgebracht zijn naar de Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) centrum nabij Kasugho.

Deze gorillaverhuizing is hoofdzakelijk gefinancierd door het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en georganiseerd door het Dian Fossey Gorilla Fund International (Fossey Fund).  

“Het IFAW werd ingeschakeld om te helpen bij de verhuizing en de helikoptervluchten te regelen om deze zes verweesde gorilla’s weer terug te brengen naar hun thuisland”, aldus IFAW’s Noodhulp directeur Dr. Ian Robinson. “Zonder een helikopter zouden deze bedreigde gorilla’s meer dan een dag onderweg zijn door conflict geteisterde gebieden”.

De zes Grauer gorilla’s in de leeftijd van 5 tot 8 jaar werden in beslag genomen als zuigelingen en opgevangen in een tijdelijke voorziening in Kinigi, Rwanda. Al deze jonge gorilla’s zijn het slachtoffer van stroperij en zijn daardoor hun groep of familie verloren. In een bijzondere samenwerking tussen Rwanda en de DRC, werden de gorilla's verplaatst naar Rwanda om daar een eenzame berggorilla te laten wennen aan andere gorilla's.
Nu zijn de gorilla's weer terug in hun land van herkomst, waar zij kennis zullen maken met andere geredde gorilla’s en worden ze voorbereid op een eventuele terugkeer in het wild.

Het centrum is het eerste in zijn soort in het oosten van centraal Afrika en biedt ruimte aan maximaal 30 jonge gorilla’s die in groepen met eigen soortgenoten leven en rond kunnen zwerven door 140 hectare aan natuurlijk leefgebied.

“De redding van deze jonge verweesde gorilla's en hun verhuizing naar het nieuwe GRACE centrum in Kongo is een geweldige samenwerking tussen een groot aantal partners, elk met een specifieke deskundigheid”, zei Clare Richardson, president en CEO van het Fossey Fonds. “We zijn het IFAW erg dankbaar voor het mogelijk maken van de helikopterluchtbrug naar GRACE, zodat de gorilla’s hun nieuwe leven veilig kunnen beginnen op de best mogelijke locatie en ze zo voor te bereiden op een eventuele terugkeer in het wild”.

Grauer gorilla's (ook bekend als oostelijke laaglandgorilla's) zijn de grootste ondersoorten van de gorilla’s en zijn daarmee de grootste primaten ter wereld. Burgerlijke onrust in de DRC heeft ervoor gezorgd dat de populatie van deze gorilla’s drastisch is afgenomen, er zijn er nu nog minder dan 5.000.

GRACE is een initiatief van het Fossey Fonds op aandringen van het Congolese National Park Service (ICCN), met financiële steun van de US Fish and Wildlife Service en hulp van Disney’s Animal Programs. Het  Fossey Fonds en de Walt Disney Company zijn de eerste van een aantal partners die op de lange termijn het centrum blijven financieren.


Bij de verhuizing van de zes gorilla’s hebben ook andere organisaties assistentie verleend; de Rwanda Development Board (RDB), ICCN, Disney’s Animal Programs, the Mountain Gorilla Veterinary Project en Tropicair.

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 2458 0029
Contact email: