Bemanning onderzoekschip roept op tot betere bescherming van walvissen

dinsdag, 12 juli, 2011
(Jersey – 12 juli 2011) – Gisteren is de jaarlijkse vergadering van de IWC (de Internationale Walvisvaart Commissie) van start gegaan in Jersey. Het IFAW roept de IWC op om grote verandering aan te brengen in de werkwijze van de commissie.

Na de beschuldigingen van corruptie rondom de bijeenkomsten in de afgelopen jaren, is het uitermate belangrijk dat er meer openheid komt en dat de IWC meer verantwoording aflegt zodat de geloofwaardigheid van het forum wordt gewaarborgd.

Zelfs de Britse regering heeft voorstellen ingediend voor de bijeenkomst van dit jaar (11-14 juli). Deze zijn gericht op het verbeteren van de transparantie en effectiviteit van de IWC.

Robbie Marsland, directeur van IFAW UK, zegt: "Wij zijn ervan overtuigd dat deze voorstellen kunnen leiden tot modernisering van hulp en de hervorming van de IWC en dat dit de procedures in lijn brengt met andere soortgelijke organisaties. Het IFAW dringt er bij de vertegenwoordigers van de 89 regeringen van de lidstaten van de IWC op aan om ervoor te zorgen dat de voorstellen worden goedgekeurd en dat de IWC wordt omgezet in een echt instandhoudingorgaan voor walvissen.

"Het IFAW vindt het onaanvaardbaar dat walvissen nog steeds wreed worden geharpoeneerd om commerciële redenen. Afgevaardigden hebben nu een kans om positieve en duurzame verandering voor de walvissen door te voeren en we hopen dat ze deze kans niet missen."

IFAW’s unieke walvisonderzoekschip, de Song of the Whale (SOTW), vertrok vorige week uit Londen voor een symbolische reis naar Jersey om een antiwalvisjacht boodschap af te geven aan het IWC.

Het geavanceerde schip gebruikt niet-schadelijke methoden om walvissen te bestuderen. Donderdag vertrok ze uit Londen samen met een team van IFAW walvisdeskundigen aan boord. Zij zullen er bij de afgevaardigden op aan dringen om het verbod op de commerciële walvisjacht te blijven beschermen en hen eraan herinneren dat het niet nodig is om walvissen te doden om ze te bestuderen.

Voor het verlaten van de haven, was de SOTW het middelpunt van een evenement. r Britse politici die waren uitgenodigd voor een rondleiding op de boot krijgen uitleg over IFAW’s programma voor walvisbescherming. Richard Benyon MP, Brits minister van Natuur, Milieu en Visserij, hield tijdens het evenement een toespraak.

Acteur John Nettles, bekend als Tom Barnaby in de langlopende serie Midsomer Murders, steunt ook het werk van het IFAW om walvissen te beschermen. Jersey is voor hem een bekende locatie, daar speelde hij de rol van detective Jim Bergerac in de gelijknamige serie.


Hij zei: "Ik ben er trots op om deze campagne van het IFAW te ondersteunen. Het is essentieel dat de IWC tijdens de vergadering in Jersey het hoogst mogelijke niveau van bescherming van walvissen in de hele wereld vaststelt”.

Het IFAW is tegen de walvisjacht, omdat het wreed en onnodig is en er geen humane manier is om walvissen te doden. Overigens ligt het vlees van geslachte walvissen vaak ongebruikt in de opslag omdat er tegenwoordig weinig vraag naar is.
 

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+31 6 24 58 0029
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming