IFAW stuurt noodhulpteam voor dieren naar Japan

donderdag, 24 maart, 2011
Het Noodhulpteam van het IFAW is naar Japan vertrokken om ondersteuning te bieden aan lokale dierenorganisaties na de verschrikkelijke aardbeving en tsunami in Japan.

“De humanitaire behoeften blijven overweldigend, maar gezien de belangrijke plaats die gezelschapsdieren innemen in Japanse families en de belangrijke rol van dieren in de Japanse economie, is het belangrijk dat de enorme problemen op dit gebied ook aangepakt worden”, aldus Dr Dick Green, IFAW Manager van het Noodhulpteam. “Het IFAW heeft contact gelegd met lokale reddingsdiensten, veterinaire organisaties en overheidsinstellingen en werkt nu een noodhulpplan uit om zo goed mogelijk assistentie te kunnen verlenen.”

Het officiële dodental is opgelopen naar 9.811 en er worden nog steeds 17.541 mensen vermist. Volgens de VN worden meer dan 350.000 mensen opgevangen in de 2.300 opvangcentra in de getroffen gebieden.

"Mensen waren niet in staat om hun dieren mee te nemen bij het verlaten van de getroffen gebieden, daarom verwachten we dat de opvangcentra hulp nodig hebben met de zorg voor en het vinden van opvang voor de ontheemden dieren”, voegde Dr Green toe. "We weten ook dat er een groot aantal dieren de aardbeving en de daaropvolgende tsunami hebben overleefd en hulp nodig hebben”.

Het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij zal de meeste problemen met de veestapels aanpakken, maar het IFAW zal bijstand verlenen voor kleinvee in gebieden die zijn afgesneden van de buitenwereld.

Een van de doelen van het IFAW in Japan is een ontmoeting regelen met vertegenwoordigers van lokale reddingsgroepen en de veterinaire gemeenschap om potentiële samenwerkingsmogelijkheden met NARSC (Nationale Animal Rescue en de Sheltering Coalition) te bespreken.

NARSC is een coalitie die bestaat uit het merendeel van de in de Verenigde Staten gevestigde NGO’s. NARSC verleent noodhulp aan dieren en heeft ingestemd met samenwerking. Bekeken wordt op welke wijze hulpmiddelen uit de VS naar Japan kunnen worden gekanaliseerd.

Hierdoor kunnen het IFAW en NARSC lange-termijn projecten identificeren voor Japan. Deze coalitie heeft de grootste ervaring ter wereld met noodhulp voor dieren en is in een positie om deskundigen aan te leveren en de lokale groepen die herstelprojecten gaan ontwikkelen te adviseren.

Het IFAW neemt ook contact op met verschillende groepen die verantwoordelijk zijn voor de dieren in dierentuinen en rehabilitatiecentra om te zien of zij extra ondersteuning nodig hebben.

Dit is de derde noodhulpactie van het IFAW in Japan. In 1995, kwamen we in actie na de aardbeving in Kobe en twee jaar later hebben we hulp geboden in Fukui Prefecture na de Nakhodka olieramp.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Senior Programma Adviseur
Senior Programma Adviseur
Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Katie Moore, Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Plaatsvervangend vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam
Valeria Ruoppolo IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie