Tweede Kamer oordeelt over IJslandse walvisjacht

dinsdag, 14 december, 2010
Morgen (14 december 2010) zal de Tweede Kamer stemmen over een motie die richting geeft aan de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen met IJsland over toetreding tot de Europese Unie. Eén onderwerp staat centraal in de motie: de jacht op walvissen.

Europese lidstaten mogen niet op walvissen jagen, maar IJsland zal alles inzetten om op deze regel een uitzondering te krijgen. De Tweede Kamer zal de toetreding van IJsland moeten goedkeuren en krijgt nu de kans om een krachtig signaal af te geven: de IJslandse walvisjacht moet onmiddellijk stoppen als het land zich bij de EU wil voegen in 2012.

Ondanks internationaal protest jaagt IJsland nog altijd op bedreigde en beschermde vinvissen. Vinvissen kunnen een lengte van 25 meter bereiken en zijn daarmee de op één na grootste walvissen ter wereld. Dit jaar alleen werden in IJsland 148 vinvissen op wrede wijze gedood.

Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW: “Het is weerzinwekkend dat IJsland op walvissen blijft jagen. De jacht op walvissen van dergelijke omvang kan niet anders dan wreed verlopen. Bovendien wordt het walvisvlees nauwelijks gegeten op het eiland met 300.000 inwoners. De export van walvisvlees stagneert volledig en de walvisjagers kunnen het vlees aan de straatstenen niet kwijt. En toch steunt de IJslandse regering deze wrede jacht. Onbegrijpelijk!”

Reijnen legt uit “148 vinvissen staan gelijk aan 1776 ton walvisvlees. Het enige land dat het vlees importeert is Japan, maar dit land importeerde dit jaar “slechts” 164 ton walvisvlees uit IJsland. Japan heeft namelijk zelf te kampen met een gigantische berg aan overtollig walvisvlees, afkomstig van de eigen walvisjacht.
Ruim 1600 ton walvisvlees, meer dan 90% van de dit jaar gedode vinvissen, ligt in vrieshuizen op IJsland. En niemand die het wil hebben!”

Reijnen: “IJsland doet er beter aan de internationale afspraken te respecteren en walvissen met rust te laten. Walvistoerisme is een winstgevende en duurzaam alternatief op de jacht. In 2008 leverde walvistoerisme in IJsland 17 miljoen dollar op”.

De IJslanders die betrokken zijn bij walvistoerisme zijn overtuigd dat de walvisjacht schadelijk is voor het imago van IJsland en willen dat de walvisjacht onmiddellijk stopt. Een afkeurend oordeel van de Tweede Kamer is een welkome steun voor deze IJslanders en een belangrijk signaal voor de onderhandelingen van IJsland.

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+31 6 24 58 00 29
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming