Laat de leeuw niet in z’n hempie staan

donderdag, 3 juni, 2010
Schiphol/Den Haag 4 juni 2010 - Vandaag opent het IFAW (International Fund for Animal Welfare) – een expositie met als doel WK supporters op weg naar Zuid-Afrika erop te wijzen geen souvenirs te kopen die gemaakt zijn van wilde dieren. Laat de leeuw niet in zijn hempie staan dus. Letterlijk!

Uit een representatief marktonderzoek van het IFAW is gebleken dat de doelgroep die afreist naar het WK (voornamelijk mannen tussen 26 en 36 jaar met een middelbaar opleidingsniveau) wel enige kennis heeft van duurzaam toerisme, maar daar niet direct naar handelt. Daarom wijst IFAW deze reizigers er expliciet op geen souvenirs te kopen die gemaakt zijn van (delen van) wilde dieren. De expositie, met daarin foute souvenirs die door de douane in beslag zijn genomen, bevindt zich achter de paspoortcontrole op Amsterdam Airport Schiphol.

In Zuid-Afrika floreert de handel in producten die zijn gemaakt van bedreigde dieren. De meeste van deze producten mogen in het land zelf verhandeld worden. Echter, internationale wetgeving verbiedt het om deze producten mee naar huis te nemen. Bij de grens loopt de, vaak nietsvermoedende reiziger tegen de lamp. Voor veel mensen is het een schokkende ervaring te vernemen dat het aandenken dat ze van hun reis hebben meegenomen illegaal is, en dat zij bij ontdekking door de douane hun souvenir moeten inleveren met daar bovenop een flinke (geld)boete. Om geen risico te lopen en niet mee te werken aan dierenleed is het verstandig dit soort souvenirs links te laten liggen. Er zijn vele prachtige alternatieve souvenirs te vinden in Zuid-Afrika.

De verwachtingen zijn dat in het jaar 2030 twintig procent van alle dier- en plantensoorten uitgestorven zullen zijn – voor een deel als gevolg van stropersactiviteiten die de toeristenindustrie van snuisterijen voorziet.

Souvenirs gemaakt van delen van bedreigde wilde dieren die in Zuid-Afrika veel worden verkocht zijn bijvoorbeeld: armbandjes gemaakt van olifantenhaar, verschillende soorten bont en huiden, haaientanden, beschermde schelpen, stekels van stekelvarkens en koraal.

Voor meer informatie ga naar
https://www.ifaw.org/ifaw_netherlands/join_campaigns/fight_illegal_wildlife_trade/think_twice
of


https://www.douane.nl/particulier/reizigersbagage/reizigersbagage-13.html

Post a comment

Mediacontact

Rikkert Reijnen
Contact phone:
+ 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 2458 0029
Contact email: