Plannen om walvisjacht te legaliseren tijdens het jaar voor biodiversiteit

dinsdag, 2 maart, 2010
“Walvissen worden bedreigd door botsingen met schepen, geluidsoverlast, vervuiling, visnetten en “wetenschappelijke walvisjacht” en het is schandalig om zelfs maar een voorstel te overwegen waardoor ze nog meer bedreigd worden”, aldus Rikkert Reijnen, campaigner van IFAW Nederland. “Alle EU lidstaten en de inwoners van Europa hebben zich gecommitteerd aan een wereld zonder walvisjacht en die positie mag niet worden gecomprimeerd door slechts drie landen die deze wrede slachting van walvissen hardnekkig willen voortzetten”.

Het plan om het moratorium op de walvisjacht op te heffen werd opgesteld door een aantal leden van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), een international instituut dat jaarlijks bijeen komt om het mondiale beleid vast te stellen ten aanzien van de walvisjacht en het behoud van walvissen. Ondanks het huidige moratorium op de walvisjacht blijven 3 van de 88 IWC landen, te weten Japan, Noorwegen en IJsland, op walvissen jagen.

In de afgelopen jaren heeft Japan agressief stemmen in de IWC geworven om zodoende tot een opheffing van het verbod op commerciële walvisvangst te komen. Deze actie heeft een splitsing veroorzaakt van de IWC tussen landen die probehoud en landen die projacht zijn.

Sommige IWC-leden zijn van mening dat deze impasse onhoudbaar is. In reactie hierop hebben een aantal landen privé vergaderingen belegd - in Santiago (oktober 2009), Seattle (december 2009) en Honolulu (januari 2010) – om zodoende een compromis op te stellen. Dit compromis is vandaag gepubliceerd 

https://www.iwcoffice.org/_documents/commission/future/IWC-M10-SWG4.pdf.

“Dit is een voorstel voor de instandhouding van de walvisjacht, niet voor behoud van walvissen" volgens Reijnen. "In ruil voor onbeduidende en korte termijn concessies van Japan, IJsland en Noorwegen zal de IWC de commerciële walvisvangst in de 21e eeuw legaliseren.”

Het voorstel zal nu worden besproken op een IWC werkgroep vergadering in St. Pete Beach, Florida vanaf 2 maart. Een vervolgversie van het voorstel zal vervolgens worden besproken door alle leden van de IWC op de jaarlijkse vergadering in juni in Agadir, Marokko.

“Deze deal zou een ommekeer betekenen in een kwart eeuw van walvisbescherming. Het zet de wetenschap in de wacht, het walvisreservaat rondom Antarctica in de koelkast en kent ook geen beperkingen op de internationale handel in walvisvlees.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming