Noodhulp voor Haiti

vrijdag, 22 januari, 2010
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en het WSPA (World Society for the Protection of Animals) hebben hun krachten gebundeld en een coalitie gevormd om hulp te bieden aan de dieren in Haïti die getroffen zijn door de verwoestende aardbeving.

Op 12 januari werd de eilandenstaat getroffen door een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter – de zwaarste sinds 200 jaar. Gebouwen zijn ingestort en de hoofdstad Port-au-Prince is grotendeels verwoest. Er zijn tienduizenden doden gevallen en landen zoals Amerika en Nederland hebben hulp naar het Caribische gebied gestuurd. De internationale respons op deze ramp is de grootste sinds de tsunami in Azië in 2004.

Naast de enorme humanitaire crisis zijn er naar schatting 5 miljoen dieren in het land getroffen door de aardbeving. Dit aantal bestaat voornamelijk uit geiten. Maar ook een grote groep zwerfhonden, vele huisdieren en in het wild levende dieren zijn slachtoffer van de aardbeving

Het IFAW en het WSPA geven leiding aan een coalitie van dierenwelzijnsorganisaties. Een partnerschap met alle organisaties is de meest effectieve manier om de gigantische problemen op Haïti aan te pakken.

“Dit is een enorme uitdaging en non-profit organisaties moeten zo veel mogelijk samenwerken” volgens Rikkert Reijnen, campaigner van IFAW in Nederland. “We zijn erg bezorgd over het uitbreken van hondsdolheid, de ziekte van Weil en andere ziektes die van dier op mens overgedragen kunnen worden. We zullen zo snel mogelijk vaccinatie- en voedingsprogramma’s op moeten zetten. Daarnaast moeten we noodhulp bieden aan de dieren die het het meest nodig hebben. Er is te heel veel te doen”.

Op dit moment staat een er team stand-by op de Dominicaanse Republiek. Het IFAW en WSPA zijn ook begonnen met het bevoorraden van een mobiele kliniek, waaronder vaccinaties, antibiotica, verband, eten en andere benodigdheden om directe hulp aan dieren te verlenen. Zaterdag 23 januari hebben leden van het team overleg met de lokale hulpinstanties. Als de situatie veilig en verantwoord is, vertrekt het team met de mobiele kliniek richting het rampgebied.

“We weten niet precies wat we gaan aantreffen zodra we ter plaatste zijn, of wat ons te wachten staat”, volgens Reijnen. “Maar dit weten we wel; we zijn goed voorbereid, we hebben een systeem opgezet samen met andere groepen en gezien de omvang van de ramp zullen we er geruime tijd blijven”.

Doneer nu en help de dieren die getroffen zijn door deze ramp, ga naar www.ifawdoneer.nl  

 

 

 

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 6 14 15 47 58
Contact email: