IJsland gedwongen te stoppen met de slachting

donderdag, 15 oktober, 2009
Amsterdam
Vanochtend heeft het IFAW (International Fund for Animal Welfare) op zeer ludieke wijze IJsland terecht “gewezen” ter afkeuring van IJsland’s walvisjacht.

26 landen hebben een verklaring afgegeven dat IJsland moet dwingen af te zien van de commerciële walvisjacht. De verklaring veroordeelt het wrede en onnodige doden van meer dan 200 bedreigde vinvissen en dwergvinvissen in de afgelopen maanden.

De door Engeland geleide diplomatieke stap, ook ondertekend door o.a. Nederland, Duitsland, de VS en Australië, bepaalt dat de 26 regeringen “diep teleurgesteld” zijn over het besluit van de voormalige IJslandse regering om de commerciële walvisvangst toe te staan. Eerder dit jaar stelde de vertrekkende minister van Landbouw en Visserij quota op voor de commerciële walvisvangst van maximaal 150 gewone vinvissen en 100 dwergvinvissen per jaar gedurende vijf jaar.

De huidige regering van IJsland heeft deze quota teruggeschroefd tot een eenmalig quotum voor 2009, maar de vangsttoewijzing is wel opgevoerd tot 200 gewone vinvissen en 200 dwergvinvissen. Dit ondanks een beperkte binnenlandse markt voor vinvisvlees en zelfs geen markt voor dwergvinvisvlees. Sinds juni hebben IJslandse walvisjagers 125 vinvissen en 79 dwergvinvissen gevangen.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) dat al jaren campagne voert tegen IJsland, roept de IJslandse regering nogmaals op te luisteren naar deze internationale kritiek en het walvistoerisme als een humaan en rendabel alternatief voor de wreedheid van de walvisjacht te ondersteunen.

Rikkert Reijnen (IFAW): “De ogen van de wereld zijn op IJsland gericht wanneer we hen dwingen dit wrede en onnodige slachten van walvissen te beëindigen. Inwoners van Nederland en vele andere landen over de wereld vinden het doden van walvissen voor commercieel gewin weerzinwekkend.

De volharding van IJsland om door te gaan met de onmenselijke en niet-duurzame walvisjacht zet het volledig uit de pas met de rest van Europa.

“Het overduidelijk ontbreken van een markt voor het vlees betekent dat deze walvissen gedood worden om de komende jaren in de vriezer opgeslagen worden!”, aldus Reijnen.

Opinieonderzoek en onafhankelijk economisch onderzoek in IJsland laat zien dat men weinig trek heeft in walvisvlees, terwijl verantwoordelijk walvistoerisme financieel lucratief en een van ’s werelds meest populaire toeristische activiteiten is.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: