Uitzonderlijke reddingsoperatie voor bedreigde olifanten in Malawi

donderdag, 4 juni, 2009
Meer dan 60 olifanten in het Afrikaanse Malawi worden met de dood bedreigd. Dankzij een uitzonderlijke reddingsoperatie worden zij volgende week geëvacueerd naar een veilig gebied.
Het Phirilongwe gebied, ten zuiden van Lake Malawi, wordt in zijn greep gehouden door ernstige conflicten tussen de lokale bevolking en de olifanten. Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) werkt samen met de overheid van Malawi om mens en dier te redden.

“De lokale bevolking heeft ijzeren strikken gezet waardoor bij drie olifanten de slurf is geamputeerd. Andere olifanten hebben verwondingen opgelopen door pijlen, kogels, planken met spijkers en zelfs vergiftiging”, aldus Rikkert Reijnen van het IFAW. “Aan de andere kant vallen de olifanten de mensen aan.”

Tenminste 10 mensen en een aantal olifanten zijn om het leven gekomen door de toenemende conflicten. Oorzaak is de groei van menselijke nederzettingen. Hierdoor is het leefgebied van de olifanten steeds kleiner geworden. De olifanten zijn vervolgens uitgeweken naar de akkers van de boeren. De dieren eten en beschadigen de gewassen.

Volgens het IFAW neemt de overheid van Malawi, met het verplaatsen van deze kolossale dieren naar het Majete Wildlife park, een ethische en pragmatische stap teneinde dit dilemma op te lossen.

“Om deze olifanten te redden, moeten we nu actie ondernemen – anders worden de dieren gedood”, zegt Reijnen. Deze gigantische verhuizing van meer dan 60 olifanten lost een groot probleem op en leidt uiteindelijk tot een veilige situatie voor mens en dier. “Dit is een goed voorbeeld hoe het management van olifanten ethisch aangepakt kan worden”

Dit bijzondere project van het IFAW start met het vangen en verplaatsen van de bedreigde olifanten op 4 juni en zal de hele maand in beslag gaan nemen. Eerst worden familie groepen met pijlen verdoofd vanuit een helikopter of vanaf de grond. Dan worden ze ingeladen op speciale transporttrucks en beginnen ze aan een 6 uur durende reis naar het Majete Wildlife Park.

Voor meer informatie over deze bijzondere verhuizing ga naar www.animalrescueblog.org

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: