Europese Unie verbiedt verkoop van zeehondenproducten

dinsdag, 5 mei, 2009
(Brussel, 5 mei 2009) – Enkele minuten geleden stemde het Europees parlement met 550 stemmen tegen 49 voor het verbod op de handel in zeehondenproducten binnen de EU. Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) ziet deze beslissing als een belangrijke overwinning in hun campagne om de commerciële zeehondenjacht in Canada te beëindigen. Het verbod verbiedt de verkoop van zeehondenproducten met winstbejag binnen de EU met een uitzondering voor producten van de jacht door Inuit- en andere inheemse volkeren.
“Het parlement heeft de laatste nagel in de doodskist in de markt van de zeehondenindustrie in de EU geslagen”, volgens Rikkert Reijnen van het IFAW. “Parlementsleden gaven duidelijk gehoor aan de tienduizenden e-mails, kaarten en berichten verstuurt door IFAW supporters uit heel Europa”.

Het is een bewijs van de sterke politieke wil en vastberadenheid van de drie Europese politieke instellingen, dat zij in staat waren om tot overeenkomst te komen.

“Van Mexico City en Milaan en zelfs tot aan Moskou, de wereld verenigt zich in hun verzet tegen de commerciële zeehondenjacht”, aldus Reijnen. “Een volledige ineenstorting van Canada's commerciële zeehondenjacht is nu onvermijdelijk”

In 2009 is de prijs voor pelzen gedaald naar € 9,00, bijna de helft van de prijs van vorig jaar. 30 landen hebben nu een verbod op de verkoop van zeehondenproducten, inclusief 7 van de top 10 export markten van Canada.

Het verbod komt slechts enkele weken na het andere goede bericht in de campagne tegen de commerciële zeehondenjacht; in maart dit jaar kondigde Rusland een verbod aan op de jacht op zeehonden jonger dan één (1) jaar in de Witte Zee, waarmee de Russische zeehondenjacht beëindigd is. Het IFAW verschuift de focus nu naar Canada, waar de Canadese senator Mac Harb onlangs een wetsvoorstel indiende tot het beëindigen van de commerciële zeehondenjacht.

IFAW doet een beroep doen op het publiek om de druk op Canada te vergroten, door contact op te nemen met hun Canadese ambassades en een onmiddellijk einde te eisen aan Canada's commerciële zeehondenjacht.

Voor meer informatie, inclusief adressen van de Canadese ambassades, ga naar www.stopdezeehondenjacht.nl  (rode actieknop, steun het verbod)

-einde-

Noot voor redactie:

Beeldmateriaal van parlementsleden die deze monumentale overwinningen in Straatsburg vieren, vind zijn beschikbaar (high-res) via www.ifawimages.com. (gratis te downloaden)

Contactpersonen zijn vandaag beschikbaar ter plaatse:

Barbara Slee +32 475 86 78 34   - Nederlandstalig
Céline Sissler-Bienvenu +33 (0)6 17 56 10 74 -  Franstalig
Abigail Caudron +32 (0)494 65 32 87  - Franstalig
Ralf Sonntag +49 (172) 439-0583   - Duitstalig

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: