Japanse walvisvaarders keren terug met bloedige buit

dinsdag, 14 april, 2009
De Japanse vloot keerde dezer dagen terug in de haven met 680 gedode walvissen. Dit is in strijd met het internationaal recht en de huidige IWC (Internationale Walvisvaart Commissie) onderhandelingen.
Drie walvisjagers zijn gisterochtend teruggekeerd naar de haven in Shimonoseki en het fabrieksschip, de Nisshin Maru, zal naar verwachting vandaag aankomen.

Volgens het Japanse Ministerie van Visserij zijn er 679 dwergvinvissen gevangen en één vinvis, een bedreigde walvissoort. Dit is ongeveer 70 procent van de vastgestelde quota (935 dwergvinvissen en 50 vinvissen). Dit dodental brengt het totale aantal walvissen, dat Japan onder het mom van “wetenschappelijke onderzoek” heeft gedood, op 9.408

“De regering van Japan is trots op hun illegaal verkregen bloedige buit, gevangen in een walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Ze hebben totaal geen respect voor de lopende onderhandelingen tussen de voor- en tegenstanders van de walvisjacht in de IWC,” volgens Rikkert Reijnen, campaigner van het IFAW.

“Japan toont hiermee aan extreem weinig vertrouwen te hebben in de IWC onderhandelingen. De Commissie en de regeringen die een einde willen zien aan de walvisjacht moeten proberen deze ‘wetenschappelijke’ walvisvangst te stoppen. Het is illegaal volgens het internationaal recht, de IWC moet een volledige naleving eisen van internationale verplichtingen”.

“Het is onvoorstelbaar dat Japan opnieuw wegkomt met deze criminele activiteiten en dit al voor het 21e achtereenvolgende jaar”, aldus Reijnen.

De groeiende commerciële walvisvangst van Japan is in strijd met verschillende internationale wetten en verdragen zoals IWC verordeningen, het Antarctisch verdrag en het CITES verdrag. Dit blijkt uit juridische analyses door internationale panels van onafhankelijke juridische deskundigen die het IFAW bijeen liet komen.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming