Ontbreken afzetmarkt voor pelzen overschaduwt quota voor de zeehondenjacht

vrijdag, 10 april, 2009
Canada's commerciële zeehondenjacht ging afgelopen woensdag verder in de Golf van St. Lawrence waar ongeveer 64.000 pups gedood mogen worden. Het IFAW is verheugd over het nieuws dat veel jagers dit jaar niet deelnemen aan de jacht, wegens het ontbreken van een afzetmarkt voor zeehondenbont.
“ Natuurlijk zijn we blij”, aldus Rikkert Reijnen van het IFAW. “Als er geen afzetmarkt meer is en dit zal leiden tot de teloorgang van deze onmenselijke slachting, dan hebben wij ons doel bereikt. Als  de Canadese regering niet wil opkomen voor de meerderheid van de Canadezen die willen dat er een einde komt aan de commerciële zeehondenjacht, dan is hopelijk de internationale markt de beslissende factor”.

Uit recente rapporten blijkt dat er dit jaar maar $ 15 word betaald voor een pels, terwijl in 2006 er nog meer dan $ 100 voor werd neergelegd. Jagers vinden het niet rendabel om te gaan jagen als ze niet meer kunnen krijgen voor de pelzen. Vorige maand werd er nog $ 30 per pels geboden aan jagers uit de Magdalena eilanden, maar volgens berichten was dit bedrag inclusief $ 9 subsidie van de provincie Quebec. En er gaan geruchten dat een groot deel van de 20.000 pelzen van zeehonden die onlangs zijn gedood, uiteindelijk niet verkocht zullen worden.

“Het ministerie van Visserij en Oceanen (DFO) blijft beweren dat de totaal toegestane vangst (TAC) gestuurd word door vraag op de markt, en dat is complete onzin”, volgens Reijnen. “Als dit het geval zou zijn, dan zou de quota verlaagd zijn en niet verhoogd.

Vorige maand heeft de minister van Visserij, Gail Shea, besloten om de quota van 2009 te verhogen naar 280.000 zadelrobben, ondanks waarschuwingen van haar eigen wetenschappers dat een quota van meer dan 270.000 niet zou voldoen aan de doelstelling van het beheersplan van het ministerie.

“Het lijkt iedereen duidelijk - met uitzondering van de conservatieve regering - dat de commerciële zeehondenjacht geen levensvatbare bedrijfstak is. Het enige wat deze jacht in stand houdt, is de gestage stroom van belastinggeld en de trots van een paar politici die wanhopig proberen hun zetels in het Canadese parlement te behouden, "aldus Reijnen.

De conservatieve regering heeft bevestigd dat zij vastberaden is om door te gaan met de verdere verspilling van belastinggeld ter ondersteuning van een ten onder gaande zeehondenindustrie, in plaats van te reageren op de Canadese publieke opinie, de felle kritiek uit binnen- en buitenland en de wereldwijde economische neergang.

Afgelopen week herhaalde minister van Internationale Handel Stockwell Day, het standpunt van de regering dat elk Europese verbod op de handel in zeehondenproducten zou worden aangevochten bij de Wereld Handel Organisatie (WTO).

Reijnen: “Een aanklacht bij de WTO zal de Canadezen miljoenen dollars kosten. En dat alleen in een poging om een stervende markt te doen herleven, die volgens Day’ eigen ministerie op zijn hoogst $ 5,4 miljoen waard is”.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: