Walvisvaartcommissie torpedeert wetenschap ten gunste van politiek compromis

vrijdag, 13 maart, 2009
Gisteren, bij de afsluiting van een driedaagse bijeenkomst, heeft de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) een gevaarlijke koersverandering aangekondigd die het IFAW en andere natuurbeschermers zien als een bedreiging voor de toekomst van walvissen. 
De laatste jaren volgt de Commissie een wetenschappelijke procedure die ervoor zorgt dat alle vangstbeperkingen, voor eventuele toekomstige commerciële walvisvangst, binnen duurzame grenzen blijven. Dit op basis van beproefde wetenschappelijke procedures.

Na een vergadering in Rome kwam de IWC overeen om het wetenschappelijke proces te omzeilen en een kleine werkgroep van de deelnemende landen in te stellen. Deze kleine werkgroep gaat werken aan een deal om de commerciële walvisjacht te hervatten, om ad-hoc vangstbeperkingen in te stellen voor periodes van vijf jaar, zonder inachtneming van duurzaamheid op lange termijn.

Het is de bedoeling dat deze deal wordt goedgekeurd door de volledige IWC vergadering, tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst op het Portugese eiland Madeira in juni dit jaar.

Rikkert Reijnen, beleidsmedewerker IFAW: "De wetenschap wordt voor de walvisvaarders gegooid, zoals christenen voor de leeuwen werden gegooid in het oude Rome."

Momenteel worden walvissen voor commerciële doeleinden gevangen door leden van de IWC, te weten Noorwegen en IJsland Zij maken gebruik van diverse uitzonderingen en mazen in de wet. De Japanse vloot vangt walvissen ogenschijnlijk voor zogenaamde "wetenschappelijke’ doeleinden, waarbij zij gebruik maken van zelf uitgegeven vergunningen.

Sommige IWC leden hopen dat het tijdelijk toestaan van walvisvangst rond de kustgebieden ertoe zal leiden dat Japan hun "wetenschappelijke walvisvangst" beperkt. Echter, het IFAW is uiterst sceptisch, dat dit zal leiden tot een positieve response van de kant van Japan.

In de afgelopen vijf jaar heeft de Japanse vloot 5.000 gewone vinvissen, Noordse vinvissen, potvissen, dwergvinvissen en Bryde’s vinvissen gevangen in de Antarctische wateren en de Noord-Pacific, voor zogenaamd wetenschappelijke doeleinden. Het Wetenschappelijk Comité van de IWC concludeerde in 2007 al dat de vragen, die het Japanse programma ogenschijnlijk hoopt te beantwoorden - zoals de natuurlijke sterfte van walvissen – niet worden beantwoord, ondanks het doden van duizenden walvissen.

"De boodschap van de Commissie van vandaag was: vergeet wetenschap, vergeet duurzaamheid en sluit compromissen! De Commissie negeert ook de walvisvangst door IJsland en Noorwegen en ook de recente hervatting van de internationale handel in walvisvlees”, voegt Reijnen toe.

“De IWC en haar lidstaten doen niets, terwijl de wetenschappelijke en wettelijke regelingen, die zijn ontworpen voor het behoud van walvissen, in rook dreigen op te gaan”.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming