Canadese Senator introduceert baanbrekende wetgeving om einde te maken aan zeehondenjacht

dinsdag, 3 maart, 2009
Canadese Senator Mac Harb dient vandaag een wetsvoorstel in om een einde te maken aan Canada's commerciële zeehondenjacht. Dit is de eerste keer dat een Canadese politicus wetgeving wil invoeren om een einde te maken aan de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld.
“Dit is echt een historisch moment - een moment dat het begin markeert van het onvermijdelijke einde aan de Canadese commerciële zeehondenjacht”, aldus Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland. “Senator Harb toont ongelooflijk leiderschap en moed door namens de meerderheid van de Canadezen te spreken over dit onderwerp.

Het wetsvoorstel is een wijziging van de Wet op de Visserij en zou de commerciële jacht op zeehonden in Canadese wateren verbieden, terwijl de rechten van inheemse volkeren om te jagen op zeehonden worden beschermd.
 
“We hopen dat de 'Harb Seal Bill' een maatschappelijke discussie losmaakt die uiteindelijk zal resulteren in een wet die een einde maakt aan Canada's wrede en verkwistende commerciële zeehondenjacht”, volgens Rikkert Reijnen, beleidsmedewerker van het IFAW. “Senator Harb is tot het uiterste gegaan om de rechten en belangen van de Canadese Inuit en andere inheemse volkeren te beschermen”.

De invoering van het wetsvoorstel wordt gesteund door recente opiniepeilingen waaruit blijkt dat de meerderheid van de Canadezen tegen de commerciële zeehondenjacht is en graag zien dat deze beëindigd wordt. Het voorstel komt op een moment dat er economische onrust heerst in de zeehondenindustrie. De prijzen van zeehondenpelzen zullen naar verwachting dit jaar weer dalen want er is wereldwijd heel weinig vraag naar zeehondenbont, en de Europese Unie overweegt een verbod op de handel van alle niet-inheemse zeehondenproducten

Dat de Canadese regering de commerciële zeehondenjacht blijft verdedigen, is niet de oplossing”, zei Senator Mac Harb. “We kunnen niet onze kop in het zand blijven steken en doen alsof alles goed gaat. Het is tijd om overgangsmaatregelen in te stellen om de paar duizend mensen uit deze dalende industrie te halen en te leiden naar banen met meer toekomstperspectief.

Over een paar weken start Canada’s commerciële zeehondenjacht aan de oostkust van Canada. Vorig jaar zijn er meer dan 217.000 zeehonden gedood, 99,8% daarvan waren pups niet ouder dan 3 maanden.

Er is beeldmateriaal beschikbaar op mp4 formaat van
-  interview met Senator Mac Harb (hoge kwaliteit)
-  soundbite Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland (lage   
    kwaliteit)
-  algemeen filmmateriaal commerciële zeehondenjacht (hoge
    kwaliteit)

Kom nu in actie via www.stopdezeehondenjacht.nl en steun dit wetsvoorstel!

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: