Europees handelsverbod op zeehondenproducten komt dichterbij na cruciale stemming in de EU

dinsdag, 3 maart, 2009
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) verwelkomt een cruciale stemming over het handelsverbod in zeehondenproducten door het Europees Parlement.
Leden van het IMCO (Interne Markt  en Consumentenbescherming) Comité, hebben vandaag met overweldigende meerderheid gestemd in het voordeel voor een algeheel verbod op de handel in zeehondenproducten, met als enige uitzondering voor producten verkregen uit de traditionele Inuit jacht.

Met een meerderheid van 25 tegen 7 stemmen, haalt dit een streep door de plannen van de IMCO rapporteur, de Brits liberale Diana Wallis, om een labeling systeem in te stellen.

Het IFAW verzet zich tegen de commerciële jacht op zeehonden omdat het een wrede, niet-duurzame en verkwistende jacht is. Ieder jaar worden er meer dan een kwart miljoen zadelrobben geslacht in Canada, in de eerste plaats voor hun bont voor de mode industrie

Samen met andere groepen, voert het IFAW campagne voor een absoluut verbod op de invoer van zeehondenproducten uit commerciële jacht. Daardoor worden vitale markten gesloten en sturen wij een belangrijke boodschap aan de Canadese regering dat Europeanen geen deel willen uitmaken van deze wreedheid.

Rikkert Reijnen, beleidsmedewerker IFAW Nederland: “Wij zijn blij met deze stemming als een belangrijke stap op weg naar het bereiken van een absoluut verbod op zeehondenproducten uit de commerciële jacht.”

"We waren bang dat een labeling systeem onwerkbaar zou zijn en vinden dat een absoluut verbod de enige weg is. De meerderheid van de Europese burgers is tegen de wreedheden van de commerciële jacht op zeehonden en een absoluut verbod zal dit weerspiegelen”.

Op 2 april wordt er gestemd op dit voorgestelde verbod door de Europese Commissie.

België, Nederland en Slovenië hebben al een importverbod op zeehondenproducten, andere EU lidstaten zijn een verbod aan het voorbereiden. De belangrijkste handelspartners voor Canada, Amerika en Mexico, hebben ook een verbod.

Over een paar weken start Canada’s commerciële zeehondenjacht aan de oostkust van Canada. Vorig jaar zijn er meer dan 217.000 zeehonden gedood, 99,8% daarvan waren pups niet ouder dan 3 maanden.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: