Olifantenstroper doodgeschoten in Keniaans nationaal park

donderdag, 29 januari, 2009
Een gewapende stroper die ervan verdacht werd een flink aantal olifantendodingen op zijn geweten te hebben is gisteren doodgeschoten door rangers van de Kenya Wildlife Services (KWS). Het incident gebeurde tijdens een vuurgevecht in het Tsavo East National Park. Volgens staatsfunctionarissen was ivoor de hoofdmotivatie van de stroper.
Volgens de opzichter van het gebied, Josphat Erupe, hadden rangers de stroper en zijn handlanger 17 uur te voet gevolgd. "We zagen een stroper boven in een boom, maar hij sprong naar beneden en verdween. We merkten pas dat er een tweede man was toen hij van achter de boom het vuur opende op onze rangers. In het daarop volgende gevecht werd hij geraakt en overleed ter plekke."

Volgens bronnen binnen KWS is de illegale jacht op olifanten van 2007 tot 2008 met 60 procent gestegen. "Het is niet moeilijk om de link te leggen tussen dit verhoogde percentage en de recente heropening van de internationale ivoorhandel. Dit soort gebeurtenissen is eigenlijk niet onverwacht. In tegendeel, we hebben voorspeld dat deze opleving van het stropen plaats zou vinden," aldus Michael Wamithi, programmadirecteur voor de wereldwijde olifantencampagne van het IFAW (International Fund for Animal Welfare)

Wamithi refereert aan de tonnen aan ivoorvoorraad die in oktober/november 2008 zijn geveild vanuit vier Zuid-Afrikaanse landen. Deze verkoop was naar aanleiding van een besluit tijdens de CITES conferentie in 2007 in den Haag. Minister Verburg van LNV stond en staat achter deze beslissing om ivoor eenmalig op de markt te brengen.

"Ivoorhandel ergens ter wereld heeft invloed op olifantenpopulaties overal ter wereld," gaat Wamithi verder. "Door de legale handel te heropenen worden stropers alleen maar gemotiveerd om te doden en hun eigen illegale ivoor wit te wassen op deze legale markten.

"Als de bedreigde olifantenpopulaties moeten overleven, moet alle ivoorhandel tot een halt komen. Tot die tijd zullen we zien dat het bloed van olifanten en degenen die ze beschermen onnodig verspild wordt."

Het IFAW heeft een vijfjarig partnerschap met KWS ter waarde van US$ 1,25 miljoen om managementactiviteiten te verbeteren zoals ordehandhaving en antistroopmaatregelen in Tsavo, het twee na grootste park in Afrika, dat wereldwijd wordt erkend voor zijn belangrijke olifantenpopulaties. De twee patrouillevoertuigen die werden gebruikt in de antistroopactie zijn geleverd door het IFAW als onderdeel van dit partnerschapproject.


 

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: