Walvisgate: geheime plannen van de Bush regering om de commerciële walvisjacht te heropenen

maandag, 26 januari, 2009
Volgens geheime documenten, in handen van de Washington Post, heeft een door oud-president Bush aangewezen gezant achter gesloten deuren internationale onderhandelingen gevoerd met als doel het wereldwijde moratorium op de commerciële walvisvangst ongedaan te maken. In het voorstel dat er nu ligt krijgt Japan toestemming om commercieel walvissen te vangen langs de Japanse kust.
"Blijkbaar was het laatste slechte idee van de Bush regering om de commerciële walvisvangst te heropenen. Het is ongelooflijk, en fundamenteel on-Amerikaans. We moeten Japan, IJsland en Noorwegen stimuleren om een volledig einde te maken aan de walvisvangst, en geen deals sluiten om deze weer uit te breiden” aldus Rikkert Reijnen van het Nederlandse kantoor van het "IFAW (International Fund for Animal Welfare).

De gesprekken achter gesloten deur worden geleid door William Hogarth, de door oud-president Bush aangewezen Amerikaanse commissaris en voorzitter van de International Whaling Commission (IWC). Doel is samen met de Japanse vice-voorzitter en een aantal andere landen een compromis te sluiten over een nieuwe vorm van commerciële walvisjacht.

Het voorstel houdt in dat de geheime commissie overweegt om de voortdurende wetenschappelijke walvisvangst door Japan in internationale wateren te legaliseren alsmede Japan de mogelijkheid wil geven beschermde walvissen te doden in haar kustwateren.

Reijnen: "Amerikanen houden van walvissen en willen dat hun regering ze beschermt. De tijd is gekomen om een einde te maken aan deze dwaling in het Amerikaanse beleid. De tijd voor verandering en vernieuwing is ook voor walvissen aangebroken. "Hetzelfde geldt overigens voor het Nederlandse beleid. Achter de schermen heeft Nederland zich steeds positief opgesteld ten opzichte van een vorm van commerciële walvisjacht in kustgebieden. Maar de Nederlandse bevolking staat hier in meerderheid helemaal niet achter".

Sinds het wereldwijde verbod op commerciële walvisvangst in 1986, voerde Japan haar walvisvangst activiteiten onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Japan heeft meer dan 15.000 walvissen gedood sinds het verbod en heeft gedreigd met het doden van bultrugwalvissen indien de IWC niet buigt voor haar wensen en de commerciële walvisvangst goed zal keuren.

Link naar de Washington Post: 
https://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/24/AR2009012402053.html

Link naar de IFAW actie site voor walvissen: 
www.stopdewalvisjacht.nl

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming