Marktplaats in ivoren toren

dinsdag, 30 december, 2008
Per 1 januari verbiedt eBay de verkoop van ivoor via haar websites. IFAW roept het Nederlandse Marktplaats op dit voorbeeld van moederbedrijf eBay te volgen. Ebay neemt, als grondlegger van vele verkoopsites, met dit verbod haar verantwoordelijkheid in de strijd tegen het uitsterven van diersoorten als olifanten. Goed voorbeeld doet volgen zou je zeggen. Helaas heeft Marktplaats het nakijken.
EBay wereldwijd en Marktplaats in Nederland zijn voor grote mate verantwoordelijk voor de verkoop van producten van beschermde wilde dieren, zoals ivoor van olifanten. In een onderzoeksrapport van IFAW werden ruim 7.000 producten van wilde dieren op 183 websites in 11 landen aangetroffen. 73% van de producten betrof ivoor. Verkoopsites als eBay worden als hoofdverantwoordelijken aangewezen in het onderzoeksrapport. Herhaalde onderzoeken in Nederland laten hetzelfde beeld zien met betrekking tot Marktplaats.

Rikkert Reijnen van het IFAW (International Fund for Animal Welfare): “Wij roepen Marktplaats op actieve methodes te ontwikkelen die ivoorverkopen via hun internetsite voorkomen. De gesprekken die wij eerder met Marktplaats hierover hebben gevoerd hebben bepaald geen bevredigend resultaat opgeleverd. Kopers en verkopers moeten diep graven op Marktplaats om te achterhalen wat in theorie wel en niet mag. Vervolgens zitten de partijen nog met vele vragen want legaal en illegaal is vaak lastig van elkaar te onderscheiden. Wij verwachten van een grote organisatie als Marktplaats meer maatschappelijk bewust ondernemerschap. Het goede voorbeeld van eBay om alle ivoorverkopen te verbieden zet wat ons betreft de standaard voor 2009 en de verdere toekomst”

De Afrikaanse en Aziatische olifant zijn beschermde diersoorten krachtens de CITES* wetgeving Elk jaar worden meer dan 20.000 olifanten in Afrika en Azië gestroopt om aan de mondiale vraag naar ivoorproducten te voldoen. Daarnaast is er recentelijk op de Aziatische markt meer dan 100.000 kilo legaal ivoor uit Zuidelijk Afrika afgezet. Rikkert Reijnen: “Het is ontzettend moeilijk om legaal en illegaal ivoor uit elkaar te halen. Er vindt hoe dan ook vermenging plaats. Voor opsporingsdiensten is het al zeer moeilijk om de herkomst van een stukje ivoor op een internetsite als Marktplaats te bepalen, voor de consument is dit vrijwel onmogelijk. De olifanten moeten het voordeel van de twijfel krijgen en Marktplaats moet helemaal geen ivoor meer willen verkopen. Hoe moeilijk kan het zijn?”

* Convention on the International Trade in Endangered Species

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk
Contact phone:
+ 31 70 335 50 11
Mobiele telefoon:
+ 31 6 14 15 47 58
Contact email: