Het IFAW zet gerehabiliteerde zwarte beren uit in het wild in India

maandag, 25 februari, 2008
Tezpur, India
Vrijdag zijn door het IFAW (International Fund for Animal Welfare) and haar partner organisatie de Wildlife Trust of India (WTI), in India 5 bedreigde Aziatische zwarte beren in het wild gerehabiliteerd nadat ze in beslag waren genomen van plaatselijke bewoners die ze als huisdier hielden.
De beren waren met de hand grootgebracht in het Center for Bear Rehabilitation and Conservation (CBRC), een project dat gezamenlijk wordt beheerd door het IFAW, WTI, en de Arunachal Pradesh Forest Department. Dit unieke rehabilitatie centrum, in het noordoosten van de deelstaat Arunachal Pradesh in India, leidt verweesde beren door een ‘geassisteerd’ terugplaatsingprogramma. Voor de beren voorgoed in het wild kunnen worden teruggeplaatst worden ze gewend aan hun toekomstige thuis waar ze overdag vrij rond kunnen struinen maar ’s nachts naar het centrum terugkeren om te slapen. Vandaag namen 5 van de 11 beren in het centrum de volgende stap richting hun terugplaatsing in het wild. De locatie, die is gekozen vanwege de aanvullende bescherming die het de beren biedt tegen jagers en roofdieren, is de laatste halte voordat de beren voorgoed terugkeren naar hun natuurlijke leefgebied.
 
“In heel India verdwijnen beren omdat het stropen toeneemt en hun leefgebied wordt verwoest,” zegt Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor, “Dit is een uniek en essentieel programma dat er voor strijdt om de Aziatische zwarte beer te beschermen en we werken er hard aan om er voor te zorgen dat het een succes wordt en een voorbeeld voor de rest van India.”
 
“De eerste drie jaar van het project zijn voor ons een leerproces geweest. Nu we het juiste protocol hebben gestandaardiseerd zijn we overtuigd van het succes van deze onderneming. Dit is de eerste keer dat deze stap wordt gezet met vijf beren, tegelijk als groep. Het zal interessant zijn om te zien wanneer en op wat voor manier ze hun eigen leven gaan leiden, want wilde beren zijn normaal gesproken solitaire dieren”, zegt de heer Ashraf, Directeur van het department Wild Rescue van de WTI..

Het CBRC, dat tot 16 beren tegelijk kan rehabiliteren, ligt op de oever van de Pakke Rivier temidden van weelderige, tropische, semi-groenblijvende bossen – een perfecte verblijfplaats voor berenjongen. Het centrum is het enige project van zijn soort in India waar Aziatische zwarte beren worden gerehabiliteerd en teruggeplaatst in het wild.
 
Aziatische zwarte beren worden in heel Arunachal Pradesh door jagers uit stammen gedood, en vaak vangen de jagers de berenjongen als de moeder is doodgeschoten of haar jongen in de steek laat. Vroeger werden de jongen vaak grootgebracht door stamleden, totdat het ministerie van bosbouw hier een eind aan maakte en de verweesde jongen naar de Itanagar Zoo begon te sturen om daar de rest van hun leven door te brengen. Het is pas sinds de oprichting van het CBRC dat er in India is begonnen met het proces van rehabilitering en terugplaatsing van beren in het wild.

Over WTI (Wildlife Trust of India)
Het Wildlife Trust of India (WTI) is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die zich inzet voor dringende actie tegen de verwoesting van het leven van wilde dieren in planten in India. Het WTI is opgericht in november 1998 in reactie op de snel verslechterende toestand van de natuur in India.
 
Het IFAW en het WTI zijn in 2000 gaan samenwerken om de zaak van natuurbescherming en dierenwelzijn in India te versterken. De twee organisaties delen de zorg voor een aantal bedreigde diersoorten, waaronder de Tibetaanse antilope. Door deze samenwerking ontwikkelen het IFAW en het WTI methodes om oplossingen te vinden voor de bedreigingen van wilde dieren en planten in India en de omliggende regio. 

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+(070) 335 50 11
Mobiele telefoon:
+06 – 14 15 4758
Contact email: