Duitsland op weg naar een nationaal handelsverbod in zeehondenproducten

woensdag, 13 februari, 2008
Den Haag/Berlijn
Gistermiddag heeft de Duitse federale regering  besloten om het wetsvoorstel voor een nationaal verbod op handel in alle zeehondenproducten  naar de Europese Commissie  te verzenden voor advies.  De commissie zal aangeven of deze wetgeving in overeenstemming is met EU wetgeving en internationaal handelsrecht. Met dit initiatief voldoet het Duitse kabinet aan een unanieme motie van de Duitse Bondsdag van 20 oktober 2006  om een handelsverbod in te stellen. Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) werkt al jarenlang binnen de gehele EU aan de implementatie van dit soort wetten en verwelkomt deze beslissing dan ook nadrukkelijk.
‘De Duitse regering is met deze stap weer een stuk verder op weg naar een handelsverbod . We zijn erg blij dat nu ook Duitsland overgaat tot het beschermen van zeehonden ' , zegt Marcel Bertsch, Directeur van het IFAW Nederland.  ' Het is heel belangrijk dat deze wetgeving zo snel mogelijk is geimplementeerd.  De volgende belangrijke stap zal een Europees handelsverbod zijn .’
 
Nederland heeft sinds deze zomer  een verbod op producten die afkomstig zijn van de Canadese commerciele jacht op zadelrobben en klapmutsen. Daarnaast is er al vanaf 1969 een jacht-en handelsverbod op de Gewone en Grijze zeehond die in Nederland voorkomen. Volgens belofte van minister Verburg zal op korte termijn ook een verbod komen op de handel van de Namibische pelsrob. Het IFAW Nederland hoopt dat dit spoedig geregeld zal zijn.
 
Jarenlange internationale protesten weerhouden de Canadese regering er niet van om ieder jaar honderdduizenden jonge zeehonden af te maken. Nadat het IFAW sinds de jaren zestig campagne is gaan voeren tegen deze wrede jacht, heeft een aantal regeringen gereageerd door hun markten te sluiten voor zeehondenproducten. Handelsverboden zijn naast Nederland reeds van kracht in de VS, Mexico, Kroatië en België. In Oostenrijk en Italië zijn initiaitieven genomen om wetten te implementeren.
 
 ‘Vanwege dit alles doen we een beroep op Canada om deze onaanvaardbare waanzin te stoppen,’ zegt Bertsch. ‘De jacht is niet winstgevend, het neemt enorme subsidiebedragen op en het schaadt Canada’s reputatie in de internationale gemeenschap.’
 
De Canadese commerciele zeehondenjacht zal eind maart weer van start gaan.  Vorig jaar zijn meer dan 224,000  zadelrobben gedood, waarvan 98,5% jonger dan drie maanden.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+(070) 335 50 11
Mobiele telefoon:
+06-14 154758
Contact email: