Japan opent jacht op bedreigde bultruggen

zondag, 18 november, 2007
Shimonoseki, Japan
Ondanks de groeiende internationale druk en een wereldwijd jachtverbod, is de Japanse vloot vanochtend uitgevaren en op weg naar internationale beschermde wateren rond Antarctica, waar ze de komende vier maanden van plan zijn meer dan 1000 walvissen te doden.

Japan zegt dat deze uitbreiding van de jaarlijkse walvisjacht voor wetenschappelijke doeleinden is en eerder kondigden zij aan dat ze 50 bedreigde bultrug walvissen toe zullen voegen aan de jaarlijkse vangst. De commerciële jacht op de bedreigde bultrug is al meer dan 40 jaar verboden.


Dierenbeschermingsorganisaties waaronder het IFAW (International Fund for Animal Welfare, www.ifaw.nl) bekritiseren deze stap en roepen op tot nieuwe acties om deze “wetenschappelijke” jacht te stoppen.
 
“Om in 2007 bedreigde walvissen te doden voor producten die niemand nodig heeft, is beneden de waardigheid van een grote natie als Japan”, aldus Marcel Bertsch, directeur van het IFAW Nederland. “ Het is tijd voor Japan om de harpoenen op te bergen en zich aan te sluiten bij de wereldwijd geaccepteerde visie om walvissen te beschermen. Er is internationale actie nodig om de illegale walvisjacht in internationale wateren te stoppen. Ook Nederland zal hierin een rol kunnen spelen door iedere gelegenheid te baat te nemen om Japan te overtuigen te stoppen met de walvisjacht”.
 
Japans zelf toegewezen walvisvangstquota voor 2007/2008 bevat meer dan 1.400 walvissen van zeven verschillende soorten; de Antarctische dwergvinvis, de gewone dwergvinvis, de vinvis, de Noorse vinvis, Bryde’s vinvis, de potvis en de bultrug walvissen uit de Noordelijke IJszee en de van Zuidelijke IJszee, die door het IWC (International Whaling Commission) in 1994 zijn erkend als beschermde wateren. Internationale commissies van onafhankelijke rechtsdeskundigen, die overleg hebben gevoerd in Parijs en Londen, zijn tot de conclusie gekomen na analyses van de regelgeving, dat de uitbreiding van de walvisvangst van Japan in strijd is met de regelgeving van het IWC en CITES (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten). Voor meer informatie kijkt u op www.ifaw.nl.

Post a comment

Mediacontact

Petra Verkerk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+(070) 335 50 11
Mobiele telefoon:
+06 – 14 15 4758
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming