Japan vangt bot bij CITES – geen heropening handel in walvisvlees

woensdag, 6 juni, 2007
Den Haag
De walvissen boekten vandaag hun tweede overwinning in twee weken tijd. De bij CITES (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) aangesloten landen verijdelden opnieuw een poging van Japan om de commerciële handel in walvisproducten vrij te geven. "Dit is een groot succes voor de walvissen”, zei Patrick Ramage, hoofd van de wereldwijde walviscampagne van het IFAW (International Fund for Animal Welfare)
Sinds 1994 dienen landen als Japan en Noorwegen regelmatig voorstellen in bij de CITES, waarmee ze de beschermde status van walvissen willen aantasten. Dit jaar stelde Japan een volledige herziening voor van de status die de populaties van alle 13 grote walvissoorten krachtens CITES op dit moment hebben. IJsland diende een soortgelijk voorstel in ten aanzien van de gewone vinvis. Nu een overweldigende meerderheid van de CITES-partijen beide voorstellen heeft verworpen, moeten Japan, IJsland en Noorwegen binnen zeer korte tijd opnieuw een nederlaag incasseren. Ook tijdens de jaarvergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) die in Anchorage, Alaska van 28 tot 31 mei werd gehouden, vonden deze landen geen gehoor voor hun voorstellen. De IWC nam toen ook met een stevige meerderheid een resolutie aan, waarin de walvisjacht die Japan zogenaamd voor wetenschappelijke doeleinden bedrijft, wordt veroordeeld.
 
 “De Japanse tactiek om stemmen te kopen stuitte op afwijzing, evenals hun pogingen om de handel in walvisvlees nieuw leven in te blazen”, aldus Ramage. “De beslissing die vandaag gevallen is en de steun die een aanzienlijke meerderheid van de IWC-vergadering vorige week uitsprak voor de bescherming van de walvissen, duiden erop dat er wereldwijd steeds meer consensus komt over de noodzaak walvissen in de 21ste eeuw te beschermen”, vervolgde hij. “Aangezien deze vergadering terecht de zorg voor levensonderhoud centraal stelt, moeten we juist nu zo duidelijk mogelijk laten zien welke geweldige economische voordelen het walvistoerisme al heeft opgeleverd voor de bewoners van kustgebieden in meer dan 90 landen en regio’s wereldwijd. Mensen én dieren zijn er bij gebaat als we walvissen bekijken in plaats van doden”, zegt hij.

Post a comment

Mediacontact

Andreas Dinkelmeyer (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+06 388 24 171
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming