IFAW vindt in één week 2275 illegale ivoorobjecten te koop op Ebay

dinsdag, 15 mei, 2007
Den Haag
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) onthult vandaag het internationale rapport Eenmaal, andermaal…. Uitgestorven!  over de handel in olifantenivoor op de veilingsite Ebay. Acht participerende IFAW- landen vonden in een steekproef van één week 2275 illegale ivoren objecten. Het IFAW Nederland vond 92 ivoorartikelen op de Nederlandse Ebay site. Dit zijn schokkende resultaten over de hoeveelheid ivoor die illegaal wordt verhandeld op Internet. Veilingsites blijken nog steeds een grote bron van verwoestende handel en de oorzaak van veel onnodig dierenleed.
Dit internationale onderzoek is gedaan in maart van dit jaar. Afgelopen vrijdag 11 mei, bij herhaald onderzoek, vond het IFAW Nederland nog 39 producten van illegaal ivoor op Ebay. Geen enkel product had een bijbehorend certificaat, een bewijs van legale ivoorhandel.

Het IFAW roept daarom Ebay op, de grootste veilingsite ter wereld, een voorbeeldrol te gaan vervullen. Ebay moet garant staan voor een beter beleid omtrent handel in ivoor en andere producten van bedreigde diersoorten. Duidelijke regels en meer controle op de site zijn daarvoor noodzakelijk. Ebay Nederland heeft aangegeven open te staan voor samenwerking met het IFAW. Gesprekken over concrete acties vinden momenteel plaats.

Vanwege de gemakkelijke internationale toegankelijkheid, de beperkte controle, het anonieme karakter en de omvang van de Ebay veilingsites, is de drempel naar lucratieve, maar illegale handel laag. Het gemak waarmee artikelen te plaatsen zijn en de onduidelijke richtlijnen over de verkoop van ivoor verklaren de talrijke aanwezigheid van ivoren objecten op de veilingsites. Daarnaast blijkt het omzeilen van de bestaande reglementen makkelijker dan aangenomen. Bovendien is er sprake van veel te weinig overheidscontrole op de aangeboden advertenties.

In juni 2007 zal de 14e CITES-conferentie (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) in Den Haag worden gehouden. Op de agenda staan twee belangrijke voorstellen: het voorstel voor een Internettrade- werkgroep die dit enorme probleem aan zal pakken en een Afrikaans (Kenia en Mali) voorstel tot een 20-jarig verbod op ivoorhandel.

Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland: ‘Het IFAW verzoekt de Nederlandse overheid dringend zich actief op te stellen bij het instellen van zo’n werkgroep zodat er een internationaal actieplan kan worden ontwikkeld. Daarnaast dringen wij aan op steun van Nederland voor het 20-jarig moratorium op de ivoorhandel. Dit is de enige maatregel die olifanten effectief voor uitsterven behoedt.’

Post a comment

Mediacontact

Franscé Verdeuzeldonk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+06-54624779
Contact email: