Afrikaanse Landen: Moratorium Ivoorhandel Dringend Nodig

woensdag, 25 april, 2007
Den Haag
Vrijdag 27 april as. krijgt de Nederlandse regering bezoek van Afrikaanse regeringsvertegenwoordigers uit Kenia, Mali, Togo, Tsjaad, Congo en Niger. Zij vragen steun voor een 20-jarig moratorium op ivoorhandel waarover zij een resolutie hebben ingediend voor de komende CITES-conferentie over handel in bedreigde diersoorten. Deze vindt plaats van 4 tot 15 juni in Den Haag. Minister G. Verburg (LNV) is voorzitter.  Haar plaatsvervanger directeur-generaal A. Oostra ontvangt vrijdag de delegatie.
Het aantal olifanten is momenteel tussen de 402 000 en 660 200 op het Afrikaanse continent (telling uit 2002). Dat is slechts zo’n tien procent van het aantal in de jaren 30. De zeven bezoekers uit Afrika vrezen deze nog overgebleven olifanten te verliezen aan stropers. Onder de huidige CITES-wetgeving is het immers hier onmogelijk illegale ivoorhandel aan te pakken. Bovendien mag er op beperkte schaal ivoor worden verkocht waardoor stropers in vele landen hun illegale activiteiten hebben geïntensiveerd. Ook zagen ivoorsmokkelaars over de hele wereld de kans schoon hun illegale ivoor via het legale circuit te verhandelen. Daarom is een 20-jarig moratorium op de handel de enige maatregel die hun olifanten kan redden, zo zal de Afrikaanse delegatie de Nederlandse regeringsvertegenwoordigers uitleggen.  De Afrikaanse delegatie ontmoet deze week ook regeringsvertegenwoordigers in Duitsland, Frankrijk, België en van de EU in Brussel en Straatsburg.
 
Het is minister Verburg’s vuurdoop op het internationale podium en ook die van de nieuwe regering.  Nederland kan hier laten zien dat zij niet voornemens is de Afrikaanse olifanten in handen te laten vallen van stropers en dat zij zich actief inzet om de olifant voor uitsterven te behoeden.

Post a comment

Mediacontact

Franscé Verdeuzeldonk (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+06-54624779