Natuurbeschermers “zeer verontwaardigd” over massale ivoorsmokkel – oproep tot meer bescherming voor olifanten

donderdag, 11 mei, 2006
Den Haag
De douane in Hong Kong maakte vandaag bekend, dat afgelopen dinsdag 600 slagtanden (3,9 ton) van de met uitsterven bedreigde Afrikaanse olifanten, is onderschept. Deze vangst vormt de grootste partij in Hong Kong die sinds 1989, toen een internationaal verbod op de handel in ivoor van kracht werd, in beslag werd genomen. De bekendmaking heeft een schokgolf veroorzaakt onder natuurbeschermers over de hele wereld. De inbeslagneming wordt alom gezien als een bewijs dat de ondergrondse, illegale ivoorhandel in omvang toeneemt. Deze handel vormt een bedreiging voor olifanten over de hele wereld.
“Natuurlijk zijn we erg blij dat de douane in Hong Kong deze partij heeft ontdekt” zegt Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland, “maar tegelijk zijn we zeer verontwaardigd over het feit dat er kennelijk nog steeds zulke enorme partijen ivoor de grens over worden gesmokkeld, ondanks het handelsverbod. Het is duidelijk dat de internationale gemeenschap over te weinig capaciteit beschikt om naleving van het handelsverbod af te dwingen of om olifanten effectief te beschermen. Uiteindelijk wordt de prijs door de olifanten zelf betaald. Voor deze partij zijn honderden olifanten afgemaakt, uitsluitend voor ivoren snuisterijtjes. Het is diep triest. We moeten voor eens en altijd een eind maken aan de handel in ivoor en eens ophouden met die discussies over eventuele heropening van de handel.”

Hoewel de internationale handel in ivoor van olifanten in 1989 door de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES) werd verboden, blijven enkele bij de CITES aangesloten landen onder aanvoering van Japan en Zuid-Afrika pogingen doen het verbod ongedaan te maken en de handel weer vrij te geven.

De partij ivoor die nu in Hong Kong in beslag is genomen, is de laatste in een reeks die een wereldwijde trend laat zien. Een aantal eerdere inbeslagnemingen op een rij:

  • 176 kg olifantenivoor onderschept in Kenia, januari 2005.
  •   
  • 250 kg olifantenivoor onderschept in Brazzaville, Congo, augustus 2005.
  • 450 kg olifantenivoor onderschept in Addis Ababa, Ethiopië, april 2005.
  • 22 poten, 8 slagtanden, 3 staarten, een schedel en een complete olifanthuid onderschept in Amsterdam, februari 2005.
  • 142 voorwerpen van olifanten onderschept in het Verenigd Koninkrijk, november 2004.
  • 870 kg olifantenivoor onderschept in Singapore, september 2004.
  • 3.360 kg ivoor en 100 kg haar van olifanten, deels verwerkt tot sieraden, onderschept in Spanje, juli 2004.
  • 6.5 ton olifantenivoor onderschept in Singapore in 2002 – de grootste vangst sinds de invoering van het internationaal handelsverbod in 1989.

Post a comment

Mediacontact

Welmoed van Rijs (IFAW, Nederland)
Contact phone:
+070-335 50 11 # 117
Mobiele telefoon:
+06-2454 4868
Contact email: