Zuid-Afrika: Ruby’s tweede redding – een herinnering aan het belang van goede voorlichting

Ruby begin februari in de kliniek. c. IFAW/L. Cant-HaylettEen hond of kat die in de township Khayelitsha bij Kaapstad ziek wordt of gewond raakt, mag van geluk spreken als hij terecht komt in de Mdzananda dierenkliniek.

In de ruim tien jaar dat dit project bestaat, zijn er veel levens gered, is er aan veel leed een eind gemaakt en is er voor zowel huisdieren als eigenaren nieuwe hoop gebracht. En zo was het ook voor Ruby, een bijzonder teefje dat kortgeleden een tweede kans kreeg.

Ruby belandde ongeveer twee jaar geleden voor het eerst in de Mdzananda kliniek nadat ze was aangereden door een auto, een lot dat zo veel honden in de township treft. Ze was zo ernstig gewond aan haar linker voorpoot, dat besloten werd deze te amputeren. Ruby herstelde wonderbaarlijk goed en revalideerde drie maanden lang in de kliniek, waarin ze leerde om te gaan met het verlies van haar poot.

Iedereen was blij toen Ruby een thuis vond bij een liefhebbend gezin. Haar nieuwe eigenaren kwamen af en toe met haar langs om gedag te zeggen. Het was dus een hele schok toen twee maanden geleden een sterk vermagerde Ruby opnieuw werd binnengebracht, ernstig verwaarloosd en nog maar nauwelijks in leven.

Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk, maar bekend is dat Ruby bij de buren werd achtergelaten toen haar eigenaren op reis moesten en dat ze in die periode nauwelijks enige basiszorg kreeg. Van de Ruby die iedereen zich herinnerde, was nog slechts een schaduw over, en een paar dagen lang was het spannend of ze het wel zou halen.

Gelukkig sleepte ze zich er ook dit keer weer doorheen en opnieuw huppelt er een vrolijk driepotige hondje tussen de geparkeerde auto’s op de parkeerplaats van de kliniek. Iedereen wordt enthousiast begroet, in de hoop op een paar minuten aandacht, of misschien zelfs een vriendelijke aai of kriebel. Ruby zit weer vol energie.

Ruby’s verhaal onderstreept maar weer eens het belang van voorlichting over goede huisdierzorg. Als we het welzijn van dieren willen verbeteren, is het geven van voorlichting daarbij een onmisbaar, niet te verwaarlozen onderdeel.

--LCH

Ga voor meer informatie over het werk van het IFAW voor honden en katten in Zuid-Afrika naar onze webpagina over dit project: Kaapstad: Oplossingen voor huisdieren van arme mensen.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam