Zorgen over uitbreiding sonargebruik Amerikaanse marine

Biologen gaan ervan uit dat de dieren door het hoogfrequente geluid gedesoriënte
maandag, 16 december, 2013

Wetenschappers en natuurbeschermers maken zich grote zorgen over de plannen van de Amerikaanse marine om de komende vijf jaar tests met sonarapparatuur uit te breiden. De massale strandingen van walvissen en dolfijnen zijn sinds het gebruik van onderwatersonar, zo’n vijftig jaar geleden, enorm toegenomen. Biologen gaan ervan uit dat de dieren door het hoogfrequente geluid gedesoriënteerd raken, in ondiep water terecht komen en uiteindelijk stranden.

Methoden om de oorzaak van strandingen te achterhalen bestaan pas een jaar of tien. Steeds vaker wijzen onderzoeken op kleine schaal of voor specifieke gevallen echter op het gebruik van sonar. “In 2008 spoelden op Madagaskar een groep van honderd dolfijnen aan.  De International Whaling Commission (IWC) gaf destijds opdracht tot een onderzoek naar de oorzaak. Onlangs werd dat onderzoek gepubliceerd en voor het eerst bleek een duidelijke relatie tussen het gebruik van onderwatersonar en het stranden van zeedieren”, zegt Barbara Slee van het IFAW Nederland.

“Naast desoriëntatie zorgt Ocean Noise, de verzamelnaam voor alle geluidsvervuiling onder water, meer dan eens voor inwendige bloedingen of ander ernstig letsel”, gaat Slee verder. “Het lijkt er steeds meer op dat het één van de belangrijke oorzaken voor massale strandingen van walvissen en dolfijnen is. De uitbreiding van de tests met sonar door de Amerikaanse marine is dan ook behoorlijk zorgwekkend.”

Alleen de laatste paar maanden zijn er al twee wetenschappelijke rapporten gepubliceerd waarin een link tussen de schadelijke effecten van sonar voor dolfijnen, walvissen en zelfs schelpen wordt aangetoond.

Post a comment

Mediacontact

Rob Schaap (IFAW NL)
Contact phone:
070-3355011
Mobiele telefoon:
06-24385931
Contact email:

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming