World Elephant Day – terugkijken en vooruitblikken

Als je kijkt naar het aantal olifanten dat gestroopt wordt in Afrika, dan zou je denken dat er iedere dag gewerkt wordt aan een oplossing voor dit probleem. Deze dag, World Elephant Day, is een mooi moment om eens goed te kijken naar welke maatregelen nodig zijn om de slachtpartijen te stoppen. Hoe kunnen we zorgen dat er over een aantal jaren ook nog olifanten te bewonderen zijn?

Ten eerste moeten we kijken naar de vraag naar ivoor. Het is een feit dat de illegale handel enkel bestaat omdat er een onverzadigbare honger is naar ivoor, voornamelijk in China. Het is vanwege deze honger dat er olifanten worden gedood. Maar hoe kunnen we de illegale handel stoppen, wanneer ivoor zo ingebakken zit in een cultuur? Hoe veranderen we de houding en het gedrag van een land, waar status zo belangrijk is?
Dit zijn allemaal belangrijke vragen. Maar we moeten nu snel handelen: straks is er geen tijd meer om een verschil te maken. Verandering van gedrag is ontzettend belangrijk, maar heeft veel tijd nodig. Hoeveel tijd hebben we nog? Misschien moeten we kijken naar andere successen, zoals de campagne tegen het afsnijden van vinnen van haaien.
Het zou een goed begin zijn als de Chinese overheid het cadeau geven van ivoor zou verbieden. De regering zou een voorbeeld moeten stellen door te laten merken dat het niet wenselijk is om ivoor te bezitten. De overheid verbood zijn medewerkers bijvoorbeeld ook het eten van haaienvinnensoep. Dit zou samen moeten gaan met een grootschalige campagne om een totaal verbod te steunen. Ook zouden tegelijkertijd campagnes moeten worden ingezet die gericht zijn op gedragsverandering.

Ten tweede zal de strijd met de stropers harder worden, als we de netwerken achter de stroperij niet aanpakken. De olifantencrisis staat zeker op de kaart, en het is bemoedigend om te zien hoeveel internationale aandacht er voor is. Ook wordt er op internationaal niveau steeds meer samengewerkt. De focus moet veranderen: we moeten ons niet richten op de ‘kleine mannetjes’ maar snel achter de grote aangaan.

Hoewel de ivoorhandel een grote bedreiging vormt voor het voortbestaan van veel olifantenpopulaties, moeten we de impact van het verlies van hun leefgebied en mens-olifant conflicten niet onderschatten. Terwijl menselijke populaties blijven groeien en ruimte opeisen, wordt de strijd om ruimte en voedsel steeds duidelijker. De leefgebieden van olifanten worden steeds kleiner en verder verspreid. Het behouden van aaneengesloten leefgebieden voor olifanten, zou een prioriteit moeten zijn.

Vandaag, World Elephant Day, is een mooie dag om te bedenken hoe de wereld er voor olifanten uitziet over 10, 20 en 30 jaar. Maar dit bedenken moet overgaan tot actie, en iedere seconde telt. Het IFAW doet er alles aan om de ivoorhandel te stoppen en de olifanten te beschermen. We werken aan het herstellen van leefgebieden en zorgen dat mensen en olifanten vredig samen kunnen leven.

-- JB

Stop de stropers, bescherm de olifanten: teken onze petitie!

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie