Witte walvissen: weg uit de bewoonde wereld, om de natuur te beleven

Het eerste wat mijn computer hier deed, was het ontbreken van internet vervloeken. Dat de telefoon hier ook niet werkt, deed hem minder.

De observatietoren van het IFAW-kamp.Wanneer je gewend bent in een grote stad te wonen, met verkeersopstoppingen, sociale netwerken en veel telefoontjes, gaat het echte leven compleet aan je voorbij. En wanneer je je dan opeens midden in de natuur bevindt, voel je je aanvankelijk wat verloren.

Stel je voor dat er geen telefoon is, geen internet, geen auto’s, geen afval, geen kant-en-klaarmaaltijden in plastic verpakkingen. Er is helemaal nergens plastic en het beste en meest begerenswaardige toetje is een glas zuiver drinkwater.

Niet de dikte van je portemonnee, maar de manier waarop je je tent hebt opgezet, bepaalt je uitzicht vanuit je raam, over bossen, zee, walvissen en vogels.

Elektriciteit wordt opeens een wonder en een kostbaar goed dat je moet koesteren en waar je zo lang mogelijk mee moet zien te doen. Zoals met je laatste beetje geld, waar ik trouwens geen moment meer aan denk.

En alles is klaarwakker… je ontwaakt om half zes ’s morgens, bij zonsopgang zou je kunnen zeggen, alleen gaat de zon hier helemaal niet onder en nacht wordt het al helemaal niet.

Het is maar 150 km naar de Poolcirkel!

Kijk! Een wonder!Alles is wit: de nacht, de zee en de walvissen! Je trekt al je warme kleren over elkaar aan, drinkt thee en wandelt ongeveer een kilometer langs de zogenoemde 'littorale zone' (de getijdenzone van de zee langs de kust).

Dieren die in vrijheid leven, in hun natuurlijke omgeving en jij bent een buitenstaander die probeert te begrijpen wat er allemaal gebeurt.

Het is net of je weer kind bent, alle volwassenen om je heen zijn vrolijk, ze zeggen dat het een feestdag is of een dans- of theatervoorstelling, maar je begrijpt nog steeds niet wat er gebeurt. Toch is het spannend, interessant, fascinerend.

Dat is wat je hier ook ervaart. Je zit stil om je heen te kijken en je hebt geen idee wat er zich afspeelt, eigenlijk heeft niemand dat, maar je beseft dat het iets vreugdevols is.

Samen met onze partners – van de Russische dierenzender ZOO TV – werk ik mee aan de opnamen voor het televisieprogramma “We Care” over het zomerse onderzoekkamp voor witte walvissen van het IFAW bij de noordelijke Russische Solovetsky Eilanden in de Witte Zee.

In het IFAW-onderzoekkamp voor witte walvissen werken zes mensen.

Hoofd van het team is Vsevolod Mikhailovich Belkovich. De onderzoekers zijn Vera Krasnova, Yaroslav Alekseev, foto-id-deskundige – Anton Chernetsky, video-deskundige – Vladimir Baranov, logistiek – Alexander Bratanov. Deze unieke verzamelplaats voor walvissen ligt slechts 15 meter uit de kust, letterlijk op een steenworp afstand.

Staartvin van een onderduikende witte walvis in de Witte Zee.Er vinden verschillende onderzoeken plaats: het tellen van de populatie, het in kaart brengen van leeftijden en individuele en geslachtskenmerken, akoestisch onderzoek, foto-identificatie, en gedragsonderzoek. Dit jaar wordt voor het eerst gewerkt met een speciaal hulpmiddel, de ‘quad splitter’.

Dit is een speciale camera waarmee tegelijkertijd boven en onder water beeld en geluid kunnen worden opgenomen. Op deze manier krijgen de onderzoekers beter inzicht in het gedrag van witte walvissen. Er zijn drie biologische tests gedaan voor de samenstelling van een biopsiearchief voor witte walvissen.

Het weerstation registreert weersomstandigheden en de onderzoekers noteren veranderingen in het gedrag van de dieren.

Later worden er verbanden gelegd, waarmee de wetenschappers het antwoord willen vinden op de vraag in welk opzicht de levensstijl en het gedrag van de walvissen worden beïnvloed door het weer.

Waaraan geven zij de voorkeur: regen, mist of juist een zonnige dag?

Of misschien kennen ze geen slecht weer? Ze leven tenslotte onder water!!

– LA

Post a comment

Deskundigen

Brian Sharp, Manager Marine Mammal Rescue and Research
Manager Marine Mammal Rescue and Research
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming