Witte Huis verbiedt handel in ivoor

donderdag, 13 februari, 2014

De Verenigde Staten gaan de handel in ivoor verbieden. Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde National Strategy for Combating Wildlife. Zeven maanden na de oproep van president Barack Obama om wereldwijd actie te ondernemen tegen stroperij, komen de Verenigde Staten zelf met een handelsverbod in ivoor. Daarnaast wil Obama met andere landen afspraken maken over internationale handhaving om uiteindelijk een einde te maken aan de illegale handel in ivoor.

In de nieuwe strategie committeren de VS zich aan een strengere handhaving binnen haar eigen landsgrenzen en internationaal zullen regionale samenwerkingsverbanden, zoals er in Afrika inmiddels velen zijn, worden gestimuleerd. “Dit is heel erg goed nieuws voor olifanten”, zegt Rikkert Reijnen, woordvoerder Wildlife bij het IFAW (International Fund for Animal Welfare). “De illegale handel in ivoor is een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de olifant. Steeds meer militante en terroristische organisaties stropen olifanten door het lucratieve karakter, een kilo ivoor is duurder dan een kilo goud.”

De nieuwe wet houdt voor Amerikanen in dat de Federale Overheid ivoor in beslag mag nemen als niet aangetoond kan worden dat het om legaal geïmporteerd ivoor gaat. Rikkert Reijnen: “Waar eerder vervolging van individuen vrijwel onmogelijk was, kan dat nu wel. Ook kan de overheid georganiseerde bendes die ivoor smokkelen gaan vervolgen. Dit pakket aan maatregelen is waar onze IFAW-collega’s in Amerika jarenlang naar toegewerkt hebben. Er gloort voor het grootste levende landzoogdier eindelijk weer licht aan de horizon.”

De Amerikaanse strategie past in de vele besluiten, acties en evenementen die de afgelopen tijd door verschillende landen zijn aangekondigd en georganiseerd om de handel in ivoor te stoppen. Eind vorig jaar vernietigde de VS haar ivoorvoorraad, net als China in januari, en onlangs Frankrijk en Groot-Brittannië.

Post a comment