Winst voor walvissen! IUCN neemt motie aan

In de motie wordt Japan opgeroepen om te stoppen met het gebruik van dode walvissen voor het onderzoeksprogramma. Deskundigen vanuit de hele wereld hebben met overweldigende meerderheid gestemd tegen de zogenaamd wetenschappelijke walvisvangst door Japan in de Zuidelijke IJszee en de Stille Oceaan. 

De motie, waarin de Japanse walvisjacht onder het mom van wetenschap scherp wordt veroordeeld, is aangenomen door maar liefst 95% van de aanwezigen op het World Conservation Congress, een congres van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) dat momenteel plaatsvindt in Honolulu (Hawaii).

In de motie wordt Japan opgeroepen om te stoppen met het gebruik van dode walvissen voor het onderzoeksprogramma. Daarnaast staat in de motie dat het land alle speciale vergunningen die door de overheid zijn verstrekt om het doden van walvissen voor zogenaamd wetenschappelijk onderzoek te rechtvaardigen, moet intrekken en geen nieuwe vergunningen meer moet verstrekken.

Lees ook: Is de Japanse walvisjacht in Antarctisch gebied legaal of niet?

Het wordt internationaal erkend dat Japan deze vergunningen alleen maar verstrekt om het wereldwijde verbod op de commerciële walvisjacht te omzeilen.

Sinds dit verbod op de commerciële walvisvangst in 1986 van kracht werd, hebben Japanse walvisjagers met een speciale vergunning al bijna 16.000 walvissen gedood. Deze slachtingen zijn wreed en onnodig en wijzen er bovendien op dat Japan zowel het verbod op de commerciële walvisvangst als de recentere uitspraak van de hoogste rechtbank ter wereld volledig in de wind slaat. Deze rechtbank, het Internationaal Gerechtshof, oordeelde dat Japan ten onrechte claimt dat deze jacht op walvissen in het belang van de wetenschap is.

Samen met een aantal andere organisaties heeft het IFAW eraan bijgedragen dat deze belangrijke motie bij de IUCN op de agenda kwam, en de uitslag van de stemming zegt meer dan genoeg.

Opnieuw ligt de Japanse walvisvangst internationaal onder vuur.

Het feit dat het grootste natuurbeschermingsnetwerk ter wereld de motie heeft aangenomen, is van grote betekenis voor de bescherming en het welzijn van walvissen. Het vormt een nieuwe hindernis voor de wrede en achterhaalde walvisvaart waar Japan mee bezig is. Hopelijk is dit een eerste aanzet voor Japan om het onderzoeksprogramma te moderniseren tot het niveau van de 21e eeuw: het bestuderen van levende in plaats van dode walvissen.

--SL 

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Beth Allgood, Directeur Verenigde Staten
Directeur Verenigde Staten
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Vicepresident Natuurbehoud en Dierenwelzijn
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Patrick Ramage, Hoofd Programma Oceaanbescherming
Hoofd Programma Oceaanbescherming
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime