Wilde tijgers redden dankzij wethandhaving en veldonderzoek

De heer Richard Charette, INTERPOL trainer / instructeur

Op de International Law Enforcement Academy (ILEA) in Bangkok maak ik van dichtbij kennis met de opleiding van rechtshandhavers uit zeven Zuidoost-Aziatische landen (Cambodja, Thailand, Indonesië, Maleisië, Vietnam, Laos en China). De opleiding is gericht op het verbeteren van opsporingstechnieken en de operationele planning van de strijd tegen stropers van grote katachtigen in Zuidoost-Azië. Dit is de tweede in een reeks van twee geïntegreerde bijeenkomsten voor training en operationele planning in Azië als onderdeel van het Environmental Crime Programme van INTERPOL. De eerste bijeenkomst vond vorige week plaats in New Delhi in India. Onder de deelnemers aan de training waren vertegenwoordigers van politie, douane, CITES, en bos- en faunabeheer.

De training wordt gehouden onder leiding van Project PREDATOR van INTERPOL, dat is gericht op het ondersteunen van regionale inspanningen voor het behoud van in het wild levende tijgers en andere Aziatische grote katten. De sombere vooruitzichten en gevaarlijke omstandigheden voor in het wild levende tijgers (naar schatting zijn er nog maar 3200 over) maken het absoluut noodzakelijk dat de functionarissen aan de frontlinie over de nieuwste opsporingstechnieken kunnen beschikken, onder meer op het gebied van inlichtingen- en informatiebeheer, om effectief onderzoek te kunnen doen en de bedrijvers van misdaden tegen tijgers te vervolgen.

2 (left to right)NGO Panel: FREELAND Foundation, CITES Secretariat, IFAW, TRAFFIC, EIA, Department of National Parks, Thailand

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de eerste dag kwamen vertegenwoordigers van INTERPOL, NCB Bangkok, ILEA, het ASEAN Wildlife Enforcement Network (Program Coordinating Unit) en USAID, aan het woord. Daarna was het tijd voor een panel met NGO's over handhavingsprioriteiten bij de aanpak van misdaden tegen grote katten in Zuidoost-Azië. Het panel bestond uit vertegenwoordigers van het IFAW, Environmental Investigation agency, CITES, FREELAND Foundation en TRAFFIC.

Het IFAW neemt niet alleen deel aan Project PREDATOR van INTERPOL, maar verleent ook substantiële steun aan andere initiatieven om tijgers te beschermen in landen waar deze in het wild voorkomen. Het IFAW is zich er dan ook terdege van bewust, dat Zuidoost-Azië een belangrijke regio van herkomst, doorvoer en bestemming is van de handel in producten die gemaakt worden van bedreigde grote katten. Ook wordt de behoefte aan meer coördinatie en samenwerking tussen inlichtings- en handhavingsinstanties onderkend.

Om effectief te zijn, moeten rechtshandhavers zich de nodige vaardigheden voor opsporing en vervolging van misdaden tegen in het wild levende dieren eigen maken. Rechtshandhaving gericht op in het wild levende dieren kan alleen succesvol zijn in een omgeving die dit stimuleert, een actiegerichte aanpak toelaat en de coördinatie tussen landen op dit gebied bevordert. Ik ben ervan overtuigd dat het IFAW en zijn partner, INTERPOL, deze uitdaging aan kunnen.

--KA

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie