Wie zorgt voor de olifantskalveren in Afrika als hun moeders door stropers zijn gedood?

Deze foto’s zijn in het Zambia Elephant Orphanage gemaakt.

~~~

Wie het nieuws volgt, kan het niet zijn ontgaan dat de verwoesting die stropers onder wilde dieren aanrichten, een kritiek stadium heeft bereikt. Er wordt vooral jacht gemaakt op olifanten. Deze dieren worden op grote schaal afgeslacht omdat er vanuit de bloeiende illegale ivoorhandel veel vraag is naar slagtanden.

Als de stropers in dit tempo doorgaan, zal er binnenkort geen olifant in het wild meer te vinden zijn.

Er is echter één ding waar je in de media meestal niets over hoort: wat gebeurt er met de babyolifantjes die de afschuwelijke, massale aanvallen van stropers overleven en waarbij hun moeder, tantes en andere familieleden worden vermoord?

ZIE OOK: Zuid-Afrika verenigd in strijd tegen stropers en smokkelaars

Wie bekommert zich om een kalfje, dat klaaglijk huilend ronddoolt tussen de lijken en de totale ravage die de stropers hebben achtergelaten? De stropers in ieder geval niet, want kalfjes hebben nog geen slagtanden dus leveren ze geen geld op.

Olifanten kunnen net als mensen rouwen. Wat een hartverscheurende ervaring moet het dan ook zijn voor zo’n kalfje, als zijn moeder voor zijn ogen wordt gedood en aan stukken wordt gehakt.

Gelukkig is er in Zambia een organisatie die zich over deze achterblijvende kalfjes ontfermt. Je staat er versteld van wat ze voor deze weesolifantjes doen. In het weeshuisproject voor olifanten van GRI (Game Rangers International) worden jonge weesolifanten opgevangen en gerehabiliteerd. Daarna worden ze in beschermde gebieden ondergebracht bij in het wild levende olifantenfamilies.

Eind vorig jaar was ik in de gelegenheid dit project in Zambia te bezoeken en was ik getuige van het buitengewoon mooie werk dat hier gedaan wordt.

Een kalfje wordt na zijn redding eerst naar de ‘crèche’ in Lilayi gebracht, waar hij een tijdlang intensief wordt verzorgd. Hij wordt door dierenartsen onderzocht en behandeld tegen uitdroging en eventuele wonden worden verzorgd.

Minstens zo belangrijk voor verder herstel is de rol van de oppasser die aan het dier wordt toegewezen. Hij of zij houdt het olifantje dag en nacht gezelschap om het de nodige stabiliteit te geven en het te helpen herstellen van de geleden emotionele schade. Na een aantal maanden, soms zelfs jaren, wordt de olifant overgeplaatst naar het beschermde Kafue National Park, waar hij gezelschap krijgt van de andere olifanten en waar zijn rehabilitatie wordt voortgezet.

Na een aantal jaren neemt hij dan afscheid van zijn oppasser om aansluiting te vinden bij een bestaande wilde kudde.

Het is al met al geen kort traject voor deze dieren, maar het is wel ontzettend dankbaar werk.

Naarmate we deze organisatie beter leerden kennen, groeide bij zowel het IFAW als GRI het besef, dat we perfect zouden kunnen samenwerken. Van deze samenwerking zou zeker ook de David Shepherd Wildlife Foundation deel uitmaken, want die heeft een grote rol gespeeld bij de opzet en instandhouding van dit project. Het project mag bovendien op de steun van de Zambia Wildlife Authority rekenen. In oktober was het zo ver: het IFAW, Game Rangers International en de David Shepherd Wildlife Foundation tekenden het memorandum van overeenstemming dat het begin was van het nieuwe samenwerkingsverband.

We zien er allemaal naar uit om kennis uit te wisselen en meer te weten te komen over de olifantjes in de opvang. Ook verheugen we ons nu al op het moment, dat ze toe zijn aan een terugkeer naar de vrije natuur. Ik hoop dat de donateurs van het IFAW de komende jaren de verhalen over de lotgevallen en de ontwikkeling van de olifantjes zullen volgen en dat ze net zoveel van ze gaan houden als wij nu al doen.

--GA

Kijk voor meer informatie over ons werk om olifanten in Afrika te redden op onze campagnepagina.

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie