Weesolifant voegt zich bij uitzetkudde Kafue

 Tafika heeft zijn eerste dag bij de olifanten van de uitzetkudde, zonder de oppassers. Samen met zijn maatjes Chamilandu en Rufunsa genoot hij van een modderbad.

Tafika heeft een belangrijke stap gezet op weg naar zijn nieuwe leven in het wild.

Zeven jaar is hij nu, en voor het eerst heeft hij een volle dag zonder zijn oppassers en zonder de jongere weesolifanten van de uitzetlocatie in Kafue doorgebracht. Het gebeurde toen hij zich onverwacht bij de uitzetkudde van het olifantenweeshuis voegde, die vrij door Kafue National Park in Zambia mag zwerven. Tafika genoot zichtbaar van zijn dag met Chodoba, Chamilandu, Batoka en Kafue. Aan het eind van de dag besloot hij ook maar meteen zijn eerste nacht buiten de omheining van de olifanten-boma door te brengen.

Tafika heeft al heel wat bijgeleerd sinds hij zijn moeder kwijtraakte toen hij negen maanden oud was. Toen zijn kudde dwars door een dorp in Zuid-Luangwa heen stormde, viel Tafika te midden van alle commotie in een latrineput. Zijn familie wachtte niet op hem. Hij was nog zo jong dat hij de melk van zijn moeder hard nodig had. Zonder hulp zou hij het niet gered hebben. Lange tijd was hij de lieveling van de andere weesolifanten. Totdat hij zich opwierp als grote broer voor de jongere olifantjes die aan zijn kudde werden toegevoegd.

Tafika werd bijna zes jaar geleden gered, toen zijn kudde dwars door een dorp heen stormde en hij in een put viel.

Hij heeft een sterke band met de jongere olifantjes en is dol op de oppassers. Het leek er dan ook op dat hij voorlopig nog niet toe was aan meer onafhankelijkheid. Het viel de staf van het Elephant Orphanage Project echter op dat hij zich agressief gedroeg tegenover Maramba, een vijfjarig mannetje.

De oppassers interpreteerden dit gedrag als frustratie over een gebrek aan speelkameraadjes van zijn eigen leeftijd, sinds zijn meest naaste leeftijdsgenootjes, Batoka en Kafue, een paar maanden geleden de overstap maakten naar de uitzetkudde. Stoeien en spelen zijn voor elke mannelijke olifant onmisbaar gedrag. Steeds als de uitzetkudde naar de jongere wezen toe komt, gaat Tafika er direct op af voor een begroeting. En steevast daagt hij zijn goede vriend Batoka  uit voor een stoeipartij.

Batoka en Tafika stoeien met elkaar.

Dit gebrek aan leeftijdsgenootjes zou voor hem wel eens het beslissende ‘zetje’ geweest kunnen zijn om de jongere olifanten te verlaten. Toen de uitzetkudde zich weer eens bij de jongere wezen voegde voor een wandeling, ging Tafika meer dan anderhalf uur zo op in het spelen met Batoka, dat hij niet in de gaten had dat de jongere wezen ver van hem waren afgedwaald.

Batoka en Tafika haastten zich vervolgens naar Chodoba, Chamilandu en Kafue en bleven bij ze in de buurt. Tafika week niet van hun zijde en leek niet op zoek te zijn naar de anderen.

De uitzetkudde bleef dicht in de buurt van het kamp, op plaatsen die voor Tafika vertrouwd zijn (en van waaruit hij dus de weg naar huis terug kent). Bij twijfel over zijn keuze had hij dus terug kunnen gaan naar de veiligheid van de olifantenboma en de oppassers. Nu de uitzetkudde uit vijf dieren bestaat, zijn ze niet meer zo kwetsbaar voor roofdieren. En gelukkig hebben ze kortgelden alle vijf een halsbandzender gekregen, zodat we hun bewegingen nauwlettend kunnen volgen.

LEES: Halsbandzender aangemeten bij vijf weesolifanten

Dat Tafika ervoor kiest om buiten de boma te blijven, is een gunstig teken. De medewerkers van de uitzetlocatie in Kafue zijn benieuwd hoe lang zijn afwezigheid zal duren. Wanneer komt hij weer op bezoek, welke nieuwe gebieden gaat hij verkennen? Of vindt hij één nacht wel genoeg en wil hij voortaan weer in de stallen slapen?

Als hij dat wil kan Tafika altijd terugkomen naar het centrum.

Op de uitzetlocatie worden dit soort beslissingen allemaal overgelaten aan de olifanten zelf. Zij bepalen zelf wanneer ze klaar zijn voor de volgende stap in hun ontwikkeling. De medewerkers kijken dus vol enthousiasme (en de nodige spanning) van een afstandje toe hoe Tafika zijn volgende stappen naar een leven in het wild zet.

--LO

Maak alstublieft EEN GIFT OVER om weesolifanten als Tafika te helpen

Post a comment

Deskundigen

Vice President, Hoofd Internationale Activiteiten en Programma's
President en Algemeen Directeur
Céline Sissler-Bienvenu, Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Directeur Frankrijk en Franstalig Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Regiodirecteur Midden-Oosten en Noord-Afrika
Dr. Joseph Okori
Regiodirecteur Zuidelijk Afrika en Hoofd Programma Natuurbehoud
Dr. Maria (Masha) N. Vorontsova, Regiodirecteur Rusland en GOS
Regiodirecteur Rusland en GOS
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Grace Ge Gabriel, Regiodirecteur Azië
Regiodirecteur Azië
Jeffrey Flocken, Regiodirecteur Noord-Amerika
Regiodirecteur Noord-Amerika
Kelvin Alie, Vice-president IFAW, Hoofd Programma Dierenwelzijn en Natuu
Vice-president IFAW
Peter LaFontaine, Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Manager Campagnes, IFAW Washington, D.C.
Rikkert Reijnen, Hoofd Programma Wildlife Crime
Hoofd Programma Wildlife Crime
Country Representative IFAW Duitsland
Country Representative IFAW Duitsland
Tania McCrea-Steele, Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Internationaal Projectleider Wildlife Crime
Vivek Menon, Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie
Senior adviseur bedrijfsvoering en filantropie