Waarom we bijen houden op ons hoofdkantoor

Er zijn nog maar half zoveel bijenhouders als twintig jaar geleden, en de bijenhouders die nog over zijn, zijn doorgaans grootschalige bestuivingsdiensten met duizenden kasten en miljoenen bijen. Foto: IFAW

De wereldwijde bestuiving van planten neemt af.

Volgens wetenschappers is dit voornamelijk te wijten aan twee factoren: klimaatverandering en de uitbraak van de bijenverdwijnziekte (colony collapse disorder of CCD) onder honingbijen.

Terwijl de klimaatverandering al enige tijd op de loer ligt, kwam CCD zeer plotseling: in oktober 2006 meldden bijenhouders over de hele wereld opeens dat ze tot wel 90 procent van hun bijen waren kwijtgeraakt.

Doordat de bijen met hun bestuivingstalenten uitsterven gaat er behalve flora ook voor miljarden dollars aan eetbare gewassen verloren, vooral bij de commerciële productie van speciale gewassen zoals amandelen en andere boomnoten, bessen en bepaalde groenten.

De afgelopen acht jaar hebben regeringen, media en burgers de noodklok geluid.

Er zijn nog maar half zoveel bijenhouders als twintig jaar geleden, en de bijenhouders die nog over zijn, zijn doorgaans grootschalige bestuivingsdiensten met duizenden kasten en miljoenen bijen. Recentelijk is er een nieuwe golf te zien van kleinschaligere bijenhouders die de bijenpopulatie na de CCD overeind willen houden.

U mag het hoofdkantoor van het International Fund for Animal Welfare (IFAW) nu tot die bijenhouders rekenen.

De auteur met een van de ramen. Foto: IFAW

Ik ben al jaren geïnteresseerd in bijen.

Nadat Azzedine Downes, president-directeur van het IFAW, en bestuursvoorzitter Kathy Savesky het CCD-probleem hadden besproken en manieren hadden bedacht waarop we op lokale schaal een verschil konden maken, kwamen ze zodoende bij mij terecht.

Ik heb me direct aangesloten bij een lokale organisatie van bijenhouders op Cape Cod, en ik heb zes maanden lang lessen gevolgd in het houden van bijen.

We hebben twee kasten opgezet, twee pakketten besteld met in totaal 24.000 bijen, en we zijn deze bijen daarna op dagelijkse basis gaan verzorgen. Blijkbaar is ons enthousiasme voor het welzijn van onze broedsels besmettelijk, want bijna iedereen hier in Yarmouth Port heeft de kasten al eens bezocht.

De IT-medewerkers Anna Murphy en Jeff Beausang hebben trainingen gevolgd in de omgang met de bijen, en anderen, van wie sommigen misschien terugdeinzen voor rechtstreeks contact, helpen ons op andere manieren. Ze maken bijvoorbeeld het voedsel klaar voor de bijen, een suikersiroop waar de bijen in de kast van smullen totdat ze zelfvoorzienend worden.

Het zoemen kalmeert me. Als mijn bijen tevreden zijn, ben ik tevreden. En ik ontdek elke dag weer nieuwe dingen over de bijen, bij mijn bezoeken aan de kasten en door de gesprekken met de bijenhouders die de kasten in de gaten houden.

We hebben een vriendelijk stel bijen met goedwillende koninginnen, en we hebben geen rook nodig om ze rustig te houden. Ik wil alles doen wat ik kan om ervoor te zorgen dat ze de komende winter overleven. Op dit moment verzamelen de bijen stuifmeel van wilde guldenroeden, in een straal van een aantal kilometer om ons heen.

Hier bij het IFAW zien we veel overeenkomsten tussen de soorten die we redden en beschermen, en de soorten die we nu letterlijk in onze eigen achtertuin hebben. Belangrijke soorten, zoals olifanten en walvissen, bewerken hun leefomgeving, zodat andere soorten er kunnen floreren.

Topjagers zoals grote katachtigen houden de populaties van hun prooien op een geschikt niveau, zodat er maximale biodiversiteit kan ontstaan. En hier bij ons zorgen de bijen ervoor dat onze plaatselijke flora floreert.

--PB

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Faye Cuevas, Esq.
Senior Vice President
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs