Vreugde bij dorpelingen op Bali na redding moederhond en pups

Vreugde bij de dorpelingen wanneer moederhond en haar pups gered worden

Dit verhaal werd pas geleden met ons gedeeld door een medewerker van IFAW’s partnerorganisatie op Bali, BAWA (Bali Animal Welfare Association).

Dit verhaal laat zien hoe hun Participation, Learning & Action (PLA) Program, mogelijk gemaakt door het IFAW, dieren helpt door opleiding en betrokkenheid.

Het gebrek aan kennis over dieren en hun gedrag is een probleem dat effect heeft op het welzijn van zowel mensen als dieren wereldwijd.

Op Bali leidt een gebrek aan kennis van honden en hun gedrag bij gemeenschappen vaak tot angst en oplossingen die niet altijd even diervriendelijk zijn.

Pas geleden kreeg een van de educatiemedewerkers een wanhopig telefoontje van een lokaal dorp, of ‘banjar’ zoals ze hier genoemd worden. De leider van de banjar smeekte om hulp voor een moederhond en haar nestje puppy’s.

Onceg is een vriendelijke, rondzwervende hond die een vast onderdeel is geworden van de gemeenschap. Zoals zoveel honden op Bali, heeft Onceg niet één eigenaar maar wordt er door veel mensen voor haar gezorgd.  

Jammer genoeg was Onceg nooit gesteriliseerd en werd ze zwanger.

Ze koos ervoor om, net als zoveel andere honden op Bali, te bevallen in een kleine, donkere ruimte. Onceg koos voor een tunnel vlak naast een drukke verkeersader in het centrum van de gemeenschap. Wanneer mensen langs de tunnel liepen of wanneer er motoren langs kwamen, dan blafte en gromde Onceg naar ze. Als mensen stopten om te kijken wat er mis was, dan gromde ze harder en liet ze haar tanden zien.

Natuurlijk beschermde Onceg alleen haar puppy’s maar; ze deed wat elke moeder zou doen. Maar de lokale bevolking zag dit anders.

Omdat Onceg gromde en haar tanden liet zien, dachten ze dat de hond gek geworden was en dat haar agressieve gedrag een bedreiging vormde voor de inwoners en kinderen van het dorp.

Gelukkig maakt deze banjar deel uit van het Participation, Learning & Action Program (PLA) van BAWA. Dit programma, opgezet door het IFAW, werkt samen met gemeenschappen aan hun problemen met honden en zoekt samen met hen naar oplossingen.

Dankzij hun deelname aan dit programma, wisten de dorpelingen en hun leider dat ze Onceg niet zomaar moesten doden. Dit zouden ze wel gedaan hebben voor BAWA actief werd in hun gemeenschap.

De dorpelingen wisten dat ze niet de kennis hadden om  voor Onceg te zorgen , daarom kozen ze voor de beste oplossing voor zowel Onceg als het dorp: ze belden BAWA.

Na het telefoontje haastten twee van onze medewerkers zich naar het dorp. Nadat ze Onceg wat te eten hadden gegeven, mochten ze na een uur dichter bij haar in de buurt komen.

Ze werd langzaam weer haar oude, kwispelende zelf, tot verbazing van vele dorpelingen die zich verzameld hadden om naar de ‘magie’ van de BAWA-medewerkers te kijken.

Onceg wachtte geduldig toen een medewerker de tunnel in kroop. De dorpelingen verdrongen zich nerveus om een glimp op te vangen van de jonge hondjes. Na een uur brak er een collectieve grote glimlach door toen onze collega uit de duisternis verscheen, met de puppy’s in zijn armen.

Vooral de lokale kinderen waren buiten zichzelf van vreugde door dit succes.

Een collega probeerde een dorpeling over te halen om een hoekje van hun woning af te staan aan Onceg zodat ze haar puppy’s in alle rust groot kan brengen. Helaas waren de herinneringen aan een blaffende en grommende Onceg nog te vers om haar te durven vertrouwen. Gelukkig stond iedereen erop dat BAWA voor de familie zou zorgen en Onceg terug zou brengen als de kleintjes wat groter waren (en Onceg gesteriliseerd is natuurlijk!).

Onceg heeft nu een plekje in ons puppy-huis, waar ze haar puppy’s in alle rust groot kan brengen. Over een paar weken, als de kleintjes iets groter zijn en Onceg gesteriliseerd en gevaccineerd is, wordt ze terug naar huis gebracht.

De banjar-leider stuurde BAWA zelf een bericht: ‘Thank God for BAWA, because of your staff we did not have to hurt the dog’.

Dit verhaal is een prachtig voorbeeld van ‘educatie in actie’.

Dankzij de kracht van de kennis heeft deze gemeenschap geleerd dat er humane keuzes moeten worden gemaakt wanneer een dorp te maken krijgt met probleemdieren. Ze hebben niet alleen kennis opgedaan, ze hebben deze kennis ook meteen in de praktijk gebracht, en het werkte!

De redding zelf was ook een geval van educatie in actie.

Door onze medewerkers aan het werk te zien met Onceg, zien de dorpelingen, en met name de kinderen, hoe je om moet gaan met een moederhond, hoe je haar vertrouwen kunt winnen en hoe je kunt laten merken dat je haar geen kwaad wilt doen.

Kennis is macht. Door gemeenschappen meer kennis te geven, geven we hen de mogelijkheid om voor hun dieren te zorgen, stap voor stap.

--KNA

Kijk voor meer informatie over ons werk om gemeenschappen te begeleiden op onze speciale pagina hierover.

Post a comment

Deskundigen

Senior adviseur beleidsontwikkeling
Senior adviseur beleidsontwikkeling
Gail A Brunzo, Manager Noodhulp
Manager Noodhulp, IFAW
Jan Hannah
Projectleider Northern Dogs
Kate Nattrass Atema, Hoofd Programma Huisdieren
Hoofd Programma Huisdieren
IFAW dierenarts
IFAW dierenarts
Projectcoördinator ‘Blijf van mijn Dier’
Shannon Walajtys
Hoofd Noodhulpteam